Abiznis

Vučinić: Prvi maj praznik opljačkanih radnika

Prvi maj je u Crnoj Gori zaboravljeni praznik, usljed velikog siromaštva naroda koji je doveden u situaciju da traži pomoć narodnih kuhinja umjesto da živi od radničkih plata, ocijenio je predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić.
Vučinić: Prvi maj praznik opljačkanih radnika
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da danas u Nikšiću nema razloga za slavlje, već samo za protest, jer je Prvi maj zaboravljeni praznik u državi u kojoj ”upravlja mafija i vlada kriminal”.

“Od nekadašnjeg Praznika rada ostala su samo dva neradna dana i to za državne činovnike i službenike, ali ne i nadničare, ni zaposlene u zanatskim radionicama, trgovini, kockarnicima koje su nikle na zgarištima naših fabrika. Od Nikšića nekadašnjeg crnogorskog Mančestera kriminogena vlast napravila je veliki Šavnik bez radnika”, ocijenio je Vučinić na prvomajskoj protestnoj šetnji i skupom na Trgu slobode u Nikšiću.

Ta partija je skupom obilježila Praznik rada i dvije godine od kako djeluje na političkoj sceni Crne Gore.

Vučinić je, govoreći o razlozima za protest, naveo “pljačkašku” privatizaciju i pljačku društvene imovine, uvođenje jednopartizma u Nikšiću, nelegitimnog rada Vlade i Skupštine i ulaska u NATO savez.

„Protestujemo i što je više od 50 hiljada nezaposlenih zbog čega sve više mladih napušta Nikšić i Crnu Goru, jer neće da rade kao konobari, lakeji i baštovani kod onih koji su opljačkali njihovu državu i roditelje. Stvorićemo uslove za njihov povratak u svoju državu“, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, Prvi maj se proslavlja u okupiranoj Crnoj Gori, zbog, kako je kazao, velike sramote na Cetinju 28. aprila kada je, mimo volje crnogorskog naroda, odlučeno o ulasku u NATO savez, što je ništa drugo do okupacija.

Kao veoma jak razlog za protest, Vučinić je naveo put ka oduzimanju stečenog prava na naknade majkama sa troje i više djece, koje je ostvarilo 22 hiljade žena, kojima je to primanje nerijetko bilo jedino u kući.

Vučinić je dodao da su danas protestovali i sindikati u Podgorici, čiju je šetnju nazvao jalovom i poručio im da se do dostojanstvenog rada i osmosatnog radnog vremena može jedino doći promjenom odnarođene i mafijaške vlasti.

On je kazao da se ni po cijenu života ne smije dozvoliti naum vlasti da radnika dovede do obične robe i sredstva za namicanje kapitala onima koji su opljačkali Crnu Goru.

”Do boljeg i pravednijeg života jedino se može doći protestima na koje RP poziva sve partije, sindikate, da ih zajednički organizuju kako bi se ostvarili slobodni izbori”, rekao je Vučinić.

Potpredsjednik RP Željka Savković i predstavnica majki sa troje i više djece kazala je da su se radnici i oni koji su to bili okupili na Trgu slobode i ocijenila da je Crna Gora na pragu da više ne bude država i u situaciji da mora da se brani.

Savković je pitala ko će odbraniti državu, ako ne radnici i pozvala Crnu Goru da se probudi, jer se domovina ne brani iz kafića i kuća.

Član Predsjedništva RP, Vlado Šćepanović optužio je vlast u Crnoj Gori da je izdala sve dosadašnje državne zajednice, a sada je sramno glasala i za okupaciju svoje države.

On je ocijenio da je najveći uspjeh vlasti što je podijelila narod u Crnoj Gori i dodao da njeni građani više nijesu slobodni ljudi, što je najveća izdaja.

Predsjednik Jugoslovenskih komunista opštinskog komiteta Nikšić, Radosav Stanišić kazao je da u slobodarskoj Crnoj Gori okupator nikada nije dobro došao, kao što neće ni sada Nato savez. 

Predsjednik opštinskog odbora Nove srpske demokratije, Janko Milatović kazao je da danas nažalost više ne može čestitati Prvi maj kao praznik rada, jer Crna Gora i Nikšić nemaju radnika, za šta je optužio aktuelnu crnogorsku vlast koja je za sebe privatizovala državu.

“Nikšić je najveći tranzicioni gubitnik u Crnoj Gori i danas nema ni hiljadu zaposlenih, a svoje dugove mora otplaćivati do 2037. godine”, rekao je Milatović.

On je optužio vlast da je odlučila o ulasku u NATO da bi sačuvala svoj kapital opljačkan od građana Crne Gore.

Potpredsjednik Pokreta za promjene, Veljko Vasiljević ukazao je na namjerno uništenu privredu grada i otjerne industrijske radnike, jer su se plašili njihovog bunta.

Vasiljević je rekao da će vratiti privredu i spasiti Nikšić i ocijenio da je najveća laž da taj grad može da živi od turizma, što ne mogu ni opštine na Primorju.

U ime majki koje se bore za naknade obratile su se Maja Jovović iz Nikšića i Vesna Bulatović iz Kolašina koje su navele da su žene prevarene po ko zna koji put i podsjetile da je vlast prvu prevaru izvela oduzimajući im radna mjesta.

Na prvomajskom protestnom skupu nošene su parole na kojima je pisalo Izdaja, Vraćajte pokradeno, Ne uzimajte od sirotinje, Samo u Crnoj Gori ovo rade majkama. 

Mina biznis

Portal Analitika