Društvo

Međunarodni dan džeza obilježen na Cetinju i u Herceg Novom

Koncertom Beogradskog diksilend orkestra (Belgrade Dixieland Orchestra), udruženje Jazz Art u saradnji sa Crnogorskom nacionalnom komisijom za UNESCO, Prijestonicom Cetinje i Kraljveskim pozorištem Zetski dom, proslavilo je juče Međunarodni dan džeza na Cetinju. Ovaj dan obilježen je i u Herceg Novom, koncertom jazz muzičara: Sanje Raičković, Ivana Aleksijevića, Martina Đorđevića, Milivoja Pićurića i Draga Carla Đorđevića, u organizaciji Muzičke škole Herceg Novi i Crnogorske nacionalna komisije za UNESCO, saopštli su organizatori.
Međunarodni dan džeza obilježen na Cetinju i u Herceg Novom
Portal AnalitikaIzvor

Ansambl “The Belgrade Dixieland Orchestra”  je osnovan je 2001. godine, na samom početku trećeg milenijuma nove ere. Kad su svi pomislili da je ova divna vrsta džeza u zauvek ugašena u ovom dijelu svijeta, neka nova, jaka energija pokrenula je osmoro hrabrih beogradskih muzičara da izvuku iz zaborava i publici ponovo vrate tu divnu i lepršavu muziku s početka 20. vijeka. Ansambl „The Belgrade Dixieland Orchestra“ je za izuzetno kratko vrijeme izrastao u značajnu kulturološku instituciju Beograda i Srbije, sa međunarodnim ugledom. Kao jedini orkestar ove vrste u regionu, veoma je zaslužan što se Dixieland svira na ovim prostorima, na temeljima koje su decenijama mukotrpno gradili svi džezeri.

Proslava Međunarodnog dana džeza nastala je na inicijativu čuvenog američkog pijaniste i kompozitora Herbija Henkoka (Herbie Hancock), koji je UNESCO ambasador interkulturalnog dijaloga i predsjednik Džez instituta "Thelonious Monk"; 2011. godine, inicijativa je prihvaćena od  Organizacije Ujedninjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO, koja je odredila 30. april kao dan za glavnu proslavu džeza u svijetu. Od tada, svake godine, ova internacionalna umjetnička ceremonija je prepoznatljiva po promociji mira, dijalogu među kulturama, raznolikosti i poštovanju ljudskih prava i dostojanstva, promovisanju slobode izražavanja, sprečavanju diskriminacije, podsticanju jednakosti polova i jačanja uloge mladih u donošenju društvenih promjena.

Cilj Međunarodnog dana džeza je da se da se istakne džez muzika i njena diplomatska uloga ujedinjavanja naroda širom svijeta i da podiže svijest o potrebi interkultularnog dijaloga i uzajamnog razumijevanja te da učvrsti internacionalnu saradnju i komunikaciju.  Međunarodni dan džeza povezuje zajednice, škole, umjetnike, istoričare, akademike i džez entuzijaste širom svijeta da proslave i uče o džezu i njegovim korijenima, uticajima i budućnosti.

Od ustanovljenja obilježavanja UNESCO Međunarodnog dana džeza, bira se i grad - domaćin globalne proslave. Ove godine tu čast dobila je Havana, glavni grad Kube.

Međunarodni dan džeza predstavlja globalnu kulminaciju Mjeseca poštovanja džeza, koji tokom aprila skreće pažnju javnosti na džez i njegovo izvanredno nasljeđe.

Proslava UNESCO Međunarodnog dana džeza na Cetinju obilježila je i veliku završnicu jednomjesečne manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori”, koja se ove godine odvijala pod motom “Džez za sve uzraste”.

Portal Analitika