Društvo

Protestna šetnja Unije slobodnih sindikata

Predstavnici Unije slobodnih sindikata (USS) poručili s današnjeg protesta da Vlada mora da riješi goruće probleme radnika, kao i da budžetske krize ne bi trebalo rješavati dodatnim opterećenjem građana.
Protestna šetnja Unije slobodnih sindikata
Portal AnalitikaIzvor

Okupljeni su počeli protest s prostora ispred Gradske knjižare na Trgu nezavisnosti, odakle su nastavili šetnju Ulicom slobode i Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, pored Skupštine.

Kasnije su ušli u ulicu Stanka Dragojevića i odatle u Karađorđevu, gdje su se zaustavili ispred Vlade gdje će poslati poruke protesta.

Predstavnici USS-a su poručili da Vladi, i drugim relevantnim institucijama žele da ukažu na, kako su naveli, poražavajući položaj desetina hiljada zaposlenih koji rade u nedostojanstvenim uslovima.

"Preduslov za dostojanstven život su dostojanstveni uslovi rada. Upravo taj skup prava najviše je derogiran u turbulentim vremenima tranzicije od vlasnika kapitala bez pedigrea. Podrazumijeva se da je to kapital stečen preko noći privatizacionim i drugim mahinacijama", navodi se u proglasu USS, koji je ispred Vlade, pročitala predsjednica Sindikata medija, Marijana Camović.

Foto: rtcg.meFoto: rtcg.me

Ona je dodala da radnike dio poslodavaca prisiljava da rade "na crno", kao i da ih zapošljavaju na određeno vrijeme ili putem agencija za ustupanje zaposlenih.

"Mnogo radnika dio zarada dobija na ruke, a zvanično im se obračunava i isplaćuje minimalna zarada, a naše koleginice zbog trudnoće se optuštaju ili otežano zapošljavaju. Takođe radnici se primoravaju i da prije zaposlenja potpišu blanko sporazumni otkaz ugovora o radu", poručuju iz USS.

Camović pročitala proglas USS-a (foto: rtcg.me)Camović pročitala proglas USS-a (foto: rtcg.me)

Oni su dodali da Vlada, sindikati i poslodavci, moraju mnogo da urade kako bi zaposleni u Crnoj Gori imali dostojanstvene uslove rada, i da se to mora postaviti kao nacionalni cilj.

Šetnja završena ispred zgrade Vlade (foto: rtcg.me)Šetnja završena ispred zgrade Vlade (foto: rtcg.me)

Iz USS su poručili Vladi kako neće dozvoliti da se budžetske krize rješavaju, kako su kazali, zavlačenjem ruke u već osiromašene džepove građana.

"Nećemo dozvoliti da i dalje budemo tranzicioni gubitnici. Zato manjak u budžetu mora da se pokrije na teret onih koji su nas pokrali, a koje su kreativno nazvali tranzicionim dobitnicima. Zahtijevamo da se objavi ko su najbogatiji pojedinci u Crnoj Gori", kazali su oni.

USS je zatražio od Vlade i da naplati poreski dug, kao i da oporezuje ekstra profit, luksuz i višak stambenog prostora.

"Pozivamo Vladu da građanima pruži konkretne rezultate na rješavanju tih jasno prepoznatih problema i da tako pokaže da želi da bude Vlada građana a ne Vlada tajkuna", naveli su oni.

Generalni sekretar USS-a Srđa Keković kazao je novinarima prije početka šetnje kako su dužni kao ozbiljna asocijacija da obilježe 1. maj.

Tema protestne šetnje jke "Vratite nam dostojanstveni rad", sa motom tri osmice, jer, kako su poručili iz USS-a, ekonomsko-socijalni položaj i uslovi rada ne odgovaraju 21. vijeku, pri čemu su iz godine u godinu položaj i prava zaposlenih sve gori.

"Ove godine se donosi Zakon o radu. Radnici su pali u letargiju, a naša obaveza je da ih stalno pozivamo. Doći će trenutak kada će radnička klasa da shvati da jedino sindikat može stati iza njih, jer se vlasti svuda vode kapitalom", kazao je  Srđa Keković.

USS, kako je naveo, vjeruje da Vlada neće dozvoliti dalje ugrožavanje prava radnika.

"Ako krenu tim putem, a mi se ne usprotivimo, niko nam nije kriv", poručio je Keković. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika