Kultura

Pet komada za Dane DODEST-a

Jedan od najznačajnijih alternativnih teatara u Crnoj Gori, podgorički DODEST, izvešće pet svojih predstava tokom manifestacije koja će od 3. do 5. maja biti održana u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“.
Pet komada za Dane DODEST-a
Portal AnalitikaIzvor

Manifestaciju „Dani DODEST-a“ otvoriće u srijedu komad „Krug“ koja će biti igrana u sali DODEST od 19 sati. Predstava je nastala prema motivima poezije Enesa Kiševića, a u režiji Sejfa Seferovića. Igraju polaznici pozorišne radionice DODEST-a: Rajko Brajović, Lenka Mirković, Rastko Sekulović, Marija Brnović, Tijana Radulović, Jelena Malović, Maša Kalezić, Marija Boljević, Filip Jokić i Marko Koković.

DODEST-ova monodrama „Pijanista“ u interpretaciji Sejfa Seferovića na programu je iste večeri od 20 časova i 30 minuta. Nastala je prema istoimenom romanu Alesandra Barika, režirao je Seferović.

Predstava „Mir“, nastala po motivima iz djela Vitomira Nikolića i Iva Andrića, biće igrana u četvrtak u Velikoj sali KIC-a od 19 sati. Adaptaciju i režiju je potpisuje Sejfo Seferović, a uloge tumače: Ksenija Kavarić, Vasilije Batrićević, Lenka Mirković, Marija Brnović, Maša Kalezić, Rajko Brajović, Marija Boljević, Ljubica Smolović i Rastko Sekulović.

Istog dana Ivana Milašević igraće monodramu „Kučkini sinovi“ u sali DODEST od 20 časova i 30 minuta. Tekst je nastao prema istoimenom pjesničkom ostvarenju crnogorskog književnika Jevrema Brkovića. Dramatizaciju i režiju uradio je Džoni Hodžić, a asistent režije je Sejfo Seferović.

Dane DODEST-a zatvara predstava „Bez oblika“ koja će u petak biti premijerno igrana u Velikoj sali KIC-a od 20 sati. Tekstove pjesama grupe „Van Gogh“ adaptirao je Sejfo Seferović, koji je i režirao komad. U predstavi igraju: Ksenija Kavarić, Vasilije Batrićević, Lenka Mirković, Marija Brnović, Maša Kalezić, Rajko Brajović, Marija Boljević, Ljubica Smolović i Rastko Sekulović.

Dom omladine Dramski eksperimentalni studio Titograd - DODEST nastao je prije više od 40 godina. U njemu su ponikli i sazrijevali značajni glumci, reditelji i drugi veliki umjetnici, a iznjedrio je i mnoge novinare, naučnike i društvene poslenike. Tokom svih ovih godina Pozorište DODEST steklo je veliki međunarodni ugled.

Besplatne ulaznice za Dane DODEST-a zainteresovani mogu preuzeti svakog radnog dana na biletarnici KIC-a.

Portal Analitika