Region

Albanski političari zadovoljni razgovorom Jiem

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, Hojt Brajan Ji, sastao se s liderima parlamentarnih političkih formacija makedonskih Albanaca.
Albanski političari zadovoljni razgovorom Jiem
Portal AnalitikaIzvor

Nakon susreta s njim, albanske partije su zaključile da je izbor novog predsjednika parlamenta realnost.

Očekivanja su da će predsednik Ivanov uskoro povjeriti mandat za sastavljanje vlade Zoranu Zaevu. Ivanov je tražio od Zaeva garanciju da će štititi nacionalne interese i osudio izbor Džaferija za predsjednika parlamenta, iako mu je na izboru čestitala međunarodna zajednica.

Dosadašnji predsednik Sobranja Trajko Veljanovski kazao je da će novu sjednicu parlamenta zakazati kada se za to steknu uslovi.

Lider najveće stranke Albanaca, Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti rekao je da je na sastanku razgovarano o Talatu Džaferiju, koji je 27. aprila izabran za predsjednika Sobranja, kao i o vraćanju demoktratskih procesa u zemlji. On je nakon sastanka rekao da Džaferi ima podršku međunarodne zajednice i da tu realnost treba da prihvati i VMRO-DPMNE.

- Podrška SAD i EU (Džaferiju) znači da Trajko Veljanoski više nije predsjednik Sobranja. Treba da se vratimo cjelovitom građenju institucija u zemlji. Imamo veliki interes da zemlju vratimo na pravi put. Hojt Ji je bio jasan: zemlji je potrebna stabilnost i vraćanje procesa na pravi put - rekao je Ali Ahmeti.

On je dodao da će ministar policije Agim Nudiu ostati na funkciji sve dok je potrebno, odnosno dok ne bude izabrana nova vlada.

Lideri pokreta Besa i Alijanse za Albance, koji su prisustvovali sastanku, naveli su u saopštenjima da su američkog diplomatu obavijestili da ostaju posvećeni započetim demokratskim procesima.

Hojt Ji susreo se i sa predsjednikom Demokratske partije Albanaca Menduhom Tačijem.

Ji će se sjutra sastati sa liderima SDSM Zoranom Zaevim i VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, a planirani su i susreti sa makedonskim predsjednikom Đorđom Ivanovim, te sa Džaferijem.

Nakon sastanka sa liderima Hojt Ji će javnosti predočiti američke stavove i rezultate dvodnevne posjete.

Izvor: N1 Beograd

Foto: lajmenews.al

Portal Analitika