Zanimljivosti

Dan kada je pao Rajhstag

Na današnji dan 1945. trupe Crvene armije su, tokom operacija opsade Berlina, zauzele Rajhstag, zgradu njemačkog Parlamenta.
Dan kada je pao Rajhstag
Portal AnalitikaIzvor

Fotografija pripadnika Crvene armije koji postavljaju sovjetsku zastavu na zgradu Rajhstaga obišla je svijet i praktično označila savezničku pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Istog dana ubio se i Adolf Hitler.

Fotografiju je snimio Jevgenij Haldej, prvi je objavio sovjetski časopis Aganjok 13. maja 1945. Sama fotografija zapravo predstavlja reprizu postavljanja originalne zastave, koju je na Rajhstag postavio vojnik Mihail Minjin u 22 časa i 40 minuta. Tokom noći Crvena armija je vodila žestoke borbe u berlinskom Vladinom kvartu (u nemačkim operativnim dokumentima navodi se kao „Citadela“). U jednom trenutku, nacisti su uspjeli da skinu zastavu koju je Minjin postavio.

Haldejeva fotografija nastala je 2. maja 1945, kada se on popeo na zgradu i snimio dvojicu vojnika, Gruzijca Melitona Kantariju i Rusa Mihaila Jegorova, koji su postavili zastavu SSSR-a, a koju je sašio Haldejev ujak.

Izvor i foto: B92/GettyImages

Portal Analitika