Turizam

NTO: U Crnoj Gori 13% više turista, najava još bolje sezone

Na osnovu podataka lokalnih turističkih organizacija, u Crnoj Gori trenutno boravi 13 odsto vise turista u odnosu na isti period prethodne godine. Podaci potvrđuju da su nam predsezone sve uspješnije, pa očekujemo da u istom ritmu nastavimo da bilježimo pozitivne rezultate i tokom narednih mjeseci, kazala je za Portal Analitika PR Nacionalne turističke organizacije, Nina Vukčević.
NTO: U Crnoj Gori 13% više turista, najava još bolje sezone
Portal AnalitikaIzvor

Očekivano, najviše gostiju ovog vikenda privukla je Budva, u kojoj je u toku zabave pod maskama.

- Najveći turistički promet zabilježen je u Budvi, čemu je - sasvim sigurno - doprinijelo i održavanje već tradicionalne manifestacije Budvanski karneval koji je ove godine ugostio više od 1.000 učesnika kako iz Crne Gore i zemalja regiona, tako i iz Austrije, Italije, Malezije i Bolivije. Hoteli na Budvanskoj rivijeri bilježe popunjenost od 80-100 odsto, što i ne čudi, imajući u vidu da se većina turista boravi u hotelima - dodala je ona.

No, ističe da ni drugi primorski gradovi ne zaostaju. Tako nakon Budve, najviše gostiju boravi u Herceg Novom, Ulcinju i Baru.

- Što se tiče strukture gostiju na promorju, ona je raznolika. Tu su gosti iz Albanije, Srbije, Hrvatske, Rusije, Belgije, Poljske, Austrije, Njemačke, kao i organizovane grupe turista iz Francuske i Velike Britanije koji tradicionalno posjećuju Crnu Goru u periodima kada su manje gužve. Kada govorimo o sjeveru, na Žabljaku i u Kolašinu pored domaćih odmaraju i turisti iz Izraela, Rusije, Belgije, SAD-a i Francuske - rekla je naša sagovornica.

3004budvaPR NTO potcrtava kako su ovakvim dobri rezultatima, osim uspješnih nastupa na sajmovima, doprinijeli brojni članci i reportaže o Crnoj Gori.

- O Crnoj Gori su nadahnuto pisali renomirani svjetski mediji, između ostalog Daily Mail, Telegraph, National Geographic, The Sun, The Mirror, Guardian, Conde Nast Traveller i mnogi drugi evropski, američki, azijski časopisi i portali. Da takvu reklamu smatramo neprocjenjivo značajnom, govori i to da trenutno u Crnoj Gori u organizaciji NTO-a, lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede u studijskoj posjeti borave predstavnici značajnih medija iz Francuske i Njemačke, a u narednom periodu dolaze predstavnici medija i turoperatora iz Ukrajine, Poljske, Holandije, Rusije, Irske, Izraela, Japana - precizirala je Vukčević.

Dobre rezultate u predsezoni očekivali su u NTO, s obzirom na to da je ove sezone unaprijeđena aviodostupnost Crne Gore.

- Uvedene su nove linije koje nas povezuju sa zapadnom i srednjom Evropom, Rusijom, Skandinavijom, a od velikog značaja je i uvođenje direktnog leta iz Dubaija. Pored nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines, brojnih inostranih kompanija i onih koje realizuju čarter letove ka našoj zemlji, za dobru povezanost tokom sezone značajni su i letovi niskobužetskih aviokompanija Wizz Air, Ryanair, Easy Jet i Norwegian, a od ove godine i kompanije Transavia Air France koja pripada KLM grupaciji - podsjeća Vukčević.

Optimističe su i dugoročne prognoze, jer se, činjenica je, turistička ponuda Crne Gore u kontinuitetu unaprjeđuje, prije svega turistička infrastruktura i smještajni kapaciteti.

- Kako broj hotela raste iz godine u godinu, trenutno ih brojimo blizu 400, kapaciteta preko 40.000 ležajeva. U Crnoj Gori 2007. godine bilo je 12% hotela sa 4 i 5 zvjezdica, a sada je njihov udio u hotelskoj ponudi 43%. Samo tokom prethodne godine, otvorena su 24 nova hotela, od toga dvadeset iz kategorija sa 4 i 5 zvjezdica. Naš optimizam se zasniva na činjenicama: unaprijeđena i raznovrsna ponuda, pristupačne cijene, kako pansionskih tako i vanpansionskih usluga, bolja avio dostupnost, kao i to da Crna Gora predstavlja sigurnu i bezbjednu destinaciju - što je za današnjeg turistu opredjeljujući faktor pri odabiru destinacije za svoj odmor - sasvim sigurno će doprinijeti da ove sezone ostvarimo uspješne rezultate - zaključuje Vukčević za Portal Analitika.

K.J.

Foto: TO Budva

Portal Analitika