Zanimljivosti

Koje ljekove možete da koristite i nakon isteka roka trajanja

Da li ljekovi smiju da se uzimaju i nakon što im je prošao rok trajanja?
Koje ljekove možete da koristite i nakon isteka roka trajanja
Portal AnalitikaIzvor

- Više faktora određuje da li možete uzeti lijek nakon isteka roka trajanja: vrsta supstance, koliko je prošlo od datuma otisnutog na ambalaži i gdje je lijek stajao - kaže Dejvid Nirenberg, šef odjeljenja za kliničku farmakologiju i toksikologiju u Medicinskom centru „Dartmouth Hitchcock“.

- Ako uzmete lijek čiji je rok trajanja prošao prije nekoliko mjeseci ili čak godinu dana, a lijek je bio čuvan na ispravan način, mislim da nećete imati problema. Ipak, ni jedan proizvođač ljekova vam neće to garantovati - dodaje on.

Ovo posebno važi za sredstva koja se uzimaju bez recepta, poput aspirina.

Farmaceutske kompanije testiraju učinkovitost i sigurnost lijeka do određenog vremenskog perioda - uglavnom dvije godine - i to samo ako je uskladišten na pravilan način. To znači da lijek ne smije biti izložen visokoj ili niskoj temperaturi, direktnoj sunčevoj svjetlosti i vlazi.

Tezu da ljekovi vjerovatno „rade“ i nakon što im prođe rok trajanja, potvrđuju i neke naučne studije. Istraživanje koje je tokom 2000. godine sprovela američka Agencija za hranu i ljekove, otkrilo je da je čak 90 odsto neiskorištenih ljekova sa zaliha američke vojske još uvijek djelotvorno, iako im je rok trajanja prošao prije više godina. Ova saznanja sugerišu da su proizvođači ljekova prilično konzervativni kada se radi o rokovima važenja, pa se postavlja pitanje da li bi trebalo ponovo ispitati koliko neki lijek može dad stoji u skladištu ili na polici apoteke.

Nirenberg ipak upozorava da ono što važi za aspirin, nikako nije primjenjivo na sirup protiv kašlja.

- Tekuće ljekove nikako ne treba uzimati nakon što im je istekao rok trajanja, zato što bočica više nije sterilna nakon što je jednom otvorena. Tada lijek postaje plodno tle za razvoj bakterija. To se posebno odnosi na kapi za oči, jer vrhom bočice nerijetko dotaknemo oko prilikom nanošenja kapi - naveo je on.

I kod lijekova na recept valja biti vrlo oprezan kad je rok trajanja u pitanju. Na primjer, tablete nitroglicerina - koje se propisuju oboljelima od angine ili srčanim bolesnicima - vrlo su osjetljive na visoku temperaturu. Zato se mora paziti da ne ostanu, na primjer, u automobilu za vrijeme visokih ljetnih temperatura, pa čak ni u zatvorenim ladicama. Postoji velika vjerojatnoća da će zbog vrućine postati sasvim neučinkovite.

Isto važi i za antibiotike. Ako vam se dogodi da vam se razvije neka infekcija, a ostalo vam je antibiotika od posljednjeg puta, nema načina da utvrdite jesu li još uvijek učinkoviti. Da i ne spominjemo kako antibiotike inače ne bi smjeli da uzimate „na svoju ruku“ i bez ljekarske preporuke.

Ljekove za koje niste sigurni najbolje da bacite. Tako nećete biti u prilici da se pitate da li bi možda trebalo da uzete lijek ili ne. Iako može biti skuplje, najsigurnije je kupiti novi lijek kad god vam zatreba. Naravno, uz prethodno savjetovanje s ljekarom ili apotekarom.

Izvor i foto: zivim.hr/iStock

Portal Analitika