Abiznis

Učešćem na pozivu do boljeg pristupa novcu

Javni poziv za finansijske instrumente u okviru Programa EU za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (COSME), koji je otvoren do 30. septembra 2020, trebalo bi da obezbijedi bolji pristup finansijskim sredstvima tom sektoru u različitim fazama poslovanja.
Učešćem na pozivu do boljeg pristupa novcu
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da javni poziv za apliciranje u segmentu COSME finansijski instrumenti čini preko 60 odsto budžeta COSME programa.

“Kroz instrumente – garancije za kredite do 150 hiljada EUR i direktno ulaganje u fondove rizičnog kapitala koji investiraju u mala i srednja preduzeća u fazi rasta, omogućeno je poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za sektor malih i srednjih preduzeća u različitim fazama poslovanja”, navodi se u saopštenju.

Finansijska sredstva na bazi ugovora s Evropskom komisijom (EK) osigurava Evropski investicioni fond u direktnoj saradnji s nacionalnim finansijskim institucijama kao finansijskim posrednicima.

Crnogorske finansijske institucije zainteresovane da postanu finansijski intermedijari - posrednici, mogu se prijaviti direktno Evropskom investicionom fondu.

COSME program je program EU za finansijski period do 2020. godine, kojim će se podsticati konkurentnost malih i srednjih preduzeća.

Program obuhvata aktivnosti i mjere u cilju smanjivanja svih poteškoća koje limitiraju rast preduzeća uključujući bolje poslovno okruženje, lakši pristup finansijama, promociju preduzetničke kulture i internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća, odnosno njihov izlazak na strana tržišta, u Evropi i van EU.

Izvor: Mina business

Foto: rtcg.me

Portal Analitika