Abiznis

Restoran Zlatibor u Zeti kažnjen sa 1.680 eura

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 11 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne od 150 eura i 1.680 eura.
Restoran Zlatibor u Zeti kažnjen sa 1.680 eura
Portal AnalitikaIzvor

Kazna od 1.680 eura izrečena je restoranu Zlatibor u Zeti, prijavljenom za neizdavanje fiskalnih računa, loše uslove u kuhinji, neosigurane radnike, neposjedovanje sanitarnih knjižica i nelegalan promet rakije.

 U odgovoru na prijavu navedeno je da je poljoprivredni inspektor, postupajući po prijavi o nelegalnom prometu domaće rakije, u restoranu zatekao ukupno 9,5 litra jakog alkoholnog pića, odnosno voćne rakije nepoznatog porijekla i kvaliteta, koja se prodaje u rinfuzi, zbog čega je izrečena kazna od 530 eura.

Turistički inspektor je prilikom kontrole restorana Zlatibor utvrdio nepravilnosti koje se odnose na usluživanje proizvoda koji ne posjeduju uredne deklaracije i izrekao kazne od 150 eura, odnosno hiljadu eura.

„Inspekcija rada u toku kontrole je u restoranu zatekla zaposlenog stranca bez dozvole za rad i boravak, kao i zaposlenog bez prijave na obavezno socijalno osiguranje i ugovora o radu. Preduzeta je upravna mjera, ukazivanje, sa primjerenim rokom za otklanjanje nepravilnosti“, navodi se u odgovoru na prijavu.

 Inspektori su kafanu u Mojkovcu kaznili sa 150 eura nakon što su utvrdili da se ugostiteljska djelatnost obavlja bez odobrenja za rad.

 Inspektori su obavili i kontrole po osnovu prijava nelegalne gradnje u Sutomoru i Čanju. Na osnovu prijave da nepoznata osoba iz Sutomora gradi na državnom zemljištu i ugrožava urbanističke parcele, inspektor je utvrdio da se obavljaju radovi bez građevinske dozvole i donio rješenje o rušenju.

 Kada je riječ o prijavi nelegalne gradnje u Čanju, inspektori su utvrdili da je u momentu kontrole nijesu izvođeni građevinski radovi, zbog čega nije bilo osnova za postupanje.

Inspektori su prijavu o neuplaćivanju doprinosa zaposlenim u budvanskom Happy taxiju proslijedili Poreskoj upravi, kao nadležnom organu.

 Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Alter Modusa, prodavnice Grim u Nikšiću, prodavnice Vitex u Podgorici i kineske u Baru, kao i autoperionice na Cetinju.

Od ukupno 11 pritužbi, koliko je evidentirano prošle sedmice, jedna nije dobila odgovor, a odnosila se na nepropisno parkiranje Komunalne inspekcije.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

 Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

 Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Izvor: Mina business

Portal Analitika