Politika

Darmanović: Ništa više neće biti isto

Nakon istorijskog "Da" NATO-u crnogorskog parlamenta, crnogorsko društvo samo prividno dobija novi povod za podjele, poručuje ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ukazuje da linija rascjepa, zapravo, ostaje ista decenijama, pa i duže - na prozapadnu većinu i nazadnjačku manjinu, koja strijemi vrijednostima 19. vijeka.
Darmanović: Ništa više neće biti isto
Portal AnalitikaIzvor

Sve podjele, pritom, podsticane su sa strane, naglašava Darmanović u „Živoj istini“, dodajući da, ukoliko EU i NATO ne budu izvor stabilnosti na Balkanu, tu ulogu pokušaće da preuzme neko drugi.

Istorijska odluka, istorijske podjele

Odluka Skupštine da usvoji Zakon o NATO-u je istorijska i nakon toga ništa više u Crnoj Gori neće biti isto, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

„Bez obzira na to kakve su se poruke čule sa protesta DF-a u petak na Cetinju, većini ljudi je jasno da je Crna Gora promijenila svoj međunarodni položaj, više nećemo biti zemlja sa istim statusom“, rekao je Darmanović ističući da boljitak ne dolazi odmah ali jedno je jasno – na Crnu Goru se više ne može gledati istim očima.

Sve velike, istorijske odluke, međutim, sa sobom nose duboke podjele.

Darmanović navodi da članstvo u Alijansi nije, suštinski, uzrok nove podjele, nego je, samo, nova tema; podjele u najmanju ruku, smatra, datiraju iz devedesetih godina, a istorijski mnogo dublje.

„Tokom jednopartizma, te podjele su bile relaksirane ali su izražene devedestih na neprijatan način. Mi danas nemamo podjele kao ostala demokratska društva, na ljevicu i desnicu, nego imamo većinu koja vuče ka modernizacijskom pravcu i one druge, nazadnjačke snage, koje su anti-zapadnjački raspoložene i koje se ne mire s činjenicom da nijesmo društvo koje baštini ideje iz 19. vijeka“, rekao je Darmanović gostujući u „Živoj istini“ i napomenuo da takva podjela ne blijedi lako i da ćemo se sa njom još susretati.

„NATO je nova tema istih protivnika“, objasnio je šef diplomatije.

Djelili nas sa strane

Podjele u Crnoj Gori podsticane su sa strane, smatra Darmanović.

„Nazadnjački pokret je ranije imao mentora u Miloševiću a danas oni u ruskom predsjedniku Putinu vide jačeg Miloševića. Rusija jeste jača sila nego Srbija ali stvari su se završile kako je bilo logično jer postoji većina koja želi da država ide ka zapadnim vrijednostima“, rekao je Darmanović.

Da će Crna Gora biti na meti Rusije bilo je jasno još u septembru 2014. kad je ruski šef diplomatije izjavio da će širenje Alijanse na Balkan Moskva shvatiti kao provokaciju iako je, naglašava Darmanović, još 2006. bilo jasno da Crna Gora teži da postane članica EU i NATO-a.

„Saopštenja kakva su u posljednje vrijeme stizala iz Rusije bi nas zabrinula da su došla iz neke demokratske države. Ovako, teško je prihvatati kritike koje stižu iz Moskve“, rekao je Darmanović i poručio još jednom:

„Ne želimo konflikte s Rusijom. Sa njima imamo razgranatu ekonomsku saradnju koju Rusija sad želi da smanji. Dok god Rusija ima interese na Balkanu, biće teško normalizovati političke odnose ali treba vjerovati u bolje dane“, smatra ministar i naglašava da smo oprezni zbog eventualnih novih akcija iz Moskve.

Više nema prepreka

Španija će, kazao je Darmanović, početkom maja ratifikovati crnogorski Protokol o pristupanju NATO-u, a sigurno je da u Holandiji neće biti referenduma.

„Crna Gora će na Samit krajem maja, de facto ili simbilično, biti pozvana kao punopravna članica ali instrumenti ratifikacije neće biti gotovi do Samita. Članica NATO-a postaćemo, vjerovatno, na samom početku juna“, najavio je Darmanović.

Drugi spoljno politički cilj Crne Gore je članstvo u Evropskoj uniji. Iako izgleda da je politika proširenja EU zaustavljena, Darmanović uvjerava da je Crna Gora toliko daleko dogurala na evropskom putu, da niko ne može da kaže kako će naš proces proširenja biti stopiran.

Ako neće EU, ima ko hoće

S druge strane, EU se suočava sa ozbilnim unutrašnjim krizama, istakao je ministar, i to je razlog što je zapostavila naš region.

„Mislim da je varka ukoliko unutar EU preovlada stanovište da Zapadni Balkan nije prioritet. Problemi i računi će doći na naplatu“, upozorava Darmanović i poručuje da ako „EU i NATO ne budu izvor stabilnosti na Balkanu, tu ulogu će pokušati da preduzme neko drugi“.

Povlačenje EU iz regiona iskoristile su Rusija, Turska, Kina. Region, smatra Darmanović, ne treba da se zatvara, ali kad je temeljna vrijednost posrijedi, nema drugog izbora sem zapadnog.

Diplomate vs. medijski tajkuni

Nekad nas EU ne razumije, ali to ne može da izazove veće probleme, vjeruje Darmanović, upitan da li Brisel nekad ne može da razumije region jer im njihovi predstavnici ne prenose pravu sliku.

Ministarstvu vanjiskih poslova zamjeran je manjak agilnosti u komunikaciji sa stranim diplomatama, pa su na njihovu sliku o Crnoj Gori više uticali medijski tajkuni i čelnici NVO. Darmanović ističe da je tražio da crnogorske diplomate budu aktivne.

„Učinak diplomata nije lako izmjeriti, ali nastojimo da se aktivnost održava na primjerenom nivou“, zaključio je ministar.

Emisiju "Živa istina" možete pratiit večeras od 19.50 na Anteni M, Prvoj TV i Atlasu.

Izvor: Antena M

Portal Analitika