Kultura

THE EXPANSE, S02: Svemirsko truckanje

Neshvatljivo je kako je produkcijski tim televizije Syfy u drugoj sezoni prigušio i žestoko polomio krila nizu odličnih likova sa početka
THE EXPANSE, S02: Svemirsko truckanje
Portal AnalitikaIzvor

Kada se dobije prilika za putovanje za pamćenje, posljednje što vam je potrebno je dosadan taksista koji neće promašiti nijednu rupu ili priliku da servira šarene leži. Taman tako se ponašaju glavni likovi popularne SF serije „The Expanse“ dok za vas osvajaju kosmičke širine u bliskoj budućnosti.

Izgubljena posada

Neshvatljivo je kako je produkcijski tim televizije Syfy prigušio i žestoko polomio krila nizu odličnih likova iz prve sezone! Kapetan ,,Rezonance“ Džejms Holden (Stiven Strejt), buntovnik koji bježi od prošlosti na Zemlji, sveden je na neuračunljivog lika koji je lak na obaraču i žestoko oštećen ratom.

Tehničarka na brodu Naomi Nagata (Dominik Tiper) postala je Holdenova hormonska zabava u prostoru nulte gravitacije, a bila je glas razuma, individualka koja ljudskost nikad ne podređuje tuđim interesima. Najboljeg lika, nesretnog noar-detektiva iz budućnosti Džoa Milera (Tomas Džejn) zamalo smo izgubili u fantastičnoj sceni susreta sa Neobjašnjivim i Neuhvatljivim, koja je uprskana patetičnim i mučnim dijalogom u petoj epizodi.

Ipak, priča o drugoj sezoni ubjedljivo najboljeg televizijskog SF fenomena ne svodi se na dopola prazan ili pun rezervoar svemirskog goriva. Srećom, glavni glumac serijala je izvanredan svijet koji su u romanima osmislili Danijel Abraham i Taj Frenk. Sve zaraćene frakcije, budućnost koja miriše na progres a smrdi na otuđenje, skučenost koja stiska poput zidova dok se ljudi šire Sunčevim sistemom... Čovjek je ovdje samo lutak koji ponavlja greške.

Sukob planeta

Dobar element druge sezone je način na koji se vodi sukob čelnika Zemlje i Marsa, planeta zaslijepljenih nepovjerenjem i strahom. Mars, beskrajno produktivan, asketski, praktičan i pragmatičan, militantan i surov poput stare Sparte. Naspram njega dekadentna, smećem i neradom ugušena Zemlja, koja ipak ima ljudskiji lik. Tu negdje su i „beltersi“, ugnjetavani, daleki i prkosni, zaboravljeni po rudnicima asteroida koji prvi put osjećaju teret nezavisnosti za kojom tragaju.

Zemlju je najinteresantnije pratiti kroz oči likova kojima je strana i nikada nijesu osjetili širinu njenih horizonata ili prirodan vazduh. Zato je lik Bobi Drejper (Frenki Adams), narednice marsovskih marinaca čija se lojalnost nađe na moralnom ispitu, najuspjeliji i najbolji momenat sezone.

Na posadi „Rezonance“ je da već od naredne sezone nauči kako da putovanje Solarnim sistemom budućnosti učini ponovo ugodnim iskustvom. Potencijal svijeta kojim se razbaškario „The Expanse“ je ogroman. Ovo je i dalje jedina SF serija koja može dostići ili zasjeniti sjaj kultnih projekata „Battlestar Gallactica“ i „Star Trek“. Grijeh je svoditi je na zabavu za tinejdžere kada je u prvoj sezoni uspjela da nas uvjeri da su kosmos i budućnost idealna prizma za svjetla našeg vremena...

S. STAMENIĆ

 

FOTO: space.ca

Portal Analitika