Politika

Marković: Naše je pravo da budemo svoji na svome

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je da će, nakon potvrđivanja Vašingtonskog sporazuma u crnogorskom parlamentu i učlanjenja u NATO, Crna Gora izgraditi povoljniju međunarodnu poziciju.
Marković: Naše je pravo da budemo svoji na svome
Portal AnalitikaIzvor

– Članstvo Crne Gore u NATO dugoročna je garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Jednako tako i bezbjednosti građana i konačno preduslov za stabilan ekonomski napredak, koji će biti ojačan članstvom u EU koje očekujemo u narednim godinama. Vjerujemo da je to nacionalni interes i odgovor na pitanje kakav strateški pravac zemlja treba da zauzme da bi generacije koje dolaze živjele bolje. Članstvom u NATO mi smo dali jasan odgovor na pitanje kakvu budućnost biramo za nas i generacije koje dolaze. Tim činom Crna Gora postaje sve važniji faktor na međunarodnoj sceni i država koja će, prvi put u svojoj istoriji, biti za stolom gdje se odlučuje, a ne samo ona koja će ispunjavati obaveze i zadatke – ističe Marković.

POBJEDA: U Vašem govoru u Skupštini prije glasanja o potvrđivanju Vašingtonskog sporazuma ocijenili ste da je riječ o istorijskom trenutku za Crnu Goru...

MARKOVIĆ: Ovo jeste za Crnu Goru istorijski događaj. Dozvolite da ponovim ono što sam saopštio i na sjednici Skupštine na Cetinju: nije Crna Gora članstvom u društvu 28 vodećih zemalja svijeta dobila nešto što nije zaslužila, niti nešto što joj ne pripada.

Podsjetimo se samo novije hronike Evrope 19. i 20. vijeka, koja nedvosmisleno govori da je Crna Gora uvijek bila na pobjedničkoj strani istorije.

Mnoge generacije naših predaka su podnijele strašne žrtve u odbrani civilizacijskih tekovina u dva svjetska rata u prošlom vijeku, ali je isto tako evidentno da su ostale uskraćene od velikih sila za pravedno vrednovanje te žrtve… Stoga sam i ocijenio da tek danas, našim ulaskom u društvo povlašćenih država Evrope i svijeta, i ti računi stižu na pravednu naplatu.

Drugi istorijski aspekt jeste činjenica da je članstvo Crne Gore u NATO dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Jednako tako i bezbjednosti građana i konačno preduslov za stabilan ekonomski napredak, koji će biti ojačan članstvom u EU koje očekujemo u narednim godinama. Vjerujemo da je to nacionalni interes i odgovor na pitanje kakav strateški pravac zemlja treba da zauzme da bi generacije koje dolaze živjele bolje. Članstvom u NATO mi smo dali jasan odgovor na pitanje kakvu budućnost biramo za nas i generacije koje dolaze. Takođe, ovim činom Crna Gora postaje sve važniji faktor na međunarodnoj sceni i država koja će, prvi put u svojoj istoriji, biti za stolom gdje se odlučuje, a ne samo ona koja će ispunjavati obaveze i zadatke.

POBJEDA: Da li smatrate da će nakon crnogorskog članstva splasnuti pritisak Moskve na zvaničnu Podgoricu ili će se nastaviti i biti drugačiji?

MARKOVIĆ: Kao što znate, istorija odnosa Crne Gore i Rusije duga je više od tri vijeka. Kroz cio taj dugi period ti odnosi imali su svoje uspone i padove, snažne dokaze savezništva i prijateljstva, ali i vremena zahlađenja i nerazumijevanja, što je u krajnjem i prirodno s obzirom na dramatične promjene i turbulencije kroz koje je Evropa čitavo to vrijeme prolazila. Evidentno je da smo sada ili, preciznije, u posljednjih par godina, u fazi „zahlađenja i nerazumijevanja“. Mi vjerujemo da Crna Gora ničim nije doprinijela da do toga dođe. Ukoliko se naše opredjeljenje da sami odlučujemo o svojoj budućnosti i da najbolju perspektivu vidimo u evropskim i evroatlantskim integracijama, smatra za grijeh Crne Gore prema Rusiji – onda zaista vjerujemo da nikakvog grijeha nema! Ukoliko nam Moskva osporava to pravo – onda je krajnje upitna iskrenost izjava o njihovom prijateljstvu prema Crnoj Gori!

Suluda je pomisao da ovakvim našim opredjeljenjem mi činimo nešto što je usmjereno protiv Rusije. Mi samo branimo naše prirodno pravo da budemo svoji na svome. U tom kontekstu, dakle, ne zavisi od nas hoće li pritisak iz Rusije prestati ili će se nastaviti, već od spremnosti Moskve da uvaži principe partnerstva i ravnopravnosti u našim odnosima.

Na toj osnovi, mi smo spremni, bez obzira na sve što smo u posljednje vrijeme doživjeli i preživjeli sa nekih ruskih adresa, da obnovimo našu saradnju.

Bez obzira i na otvorene prijetnje koje nam se ovih dana upućuju čak i iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije! Kako drugačije tumačiti njihovu poruku da Rusija „zadržava pravo da preduzme mjere u cilju zaštite svojih interesa i nacionalne sigurnosti“?! Kakve je to mjere Moskva spremna da preduzme prema Crnoj Gori? Kakve god bile, valjda i Crna Gora ima pravo da preduzima mjere da zaštitisvoje interese! Takođe, za MVP Rusije je većina od 46 poslanika, koliko ih je u petak u Parlamentu podržalo naše članstvo u NATO, od ukupno 81 – formalna većina, i takvo glasanje po njima predstavlja kršenje demokratskih normi.

Zaista sam začuđen da se jedna moćna diplomatija, kakva je ruska, služi ovakvim elementarno neodrživim argumentima.

Ponavljam: bez obzira na sve ovo – naša spremnost za dijalog s Moskvom je neupitna. Ne bi, uostalom, Crna Gora bila prva država članica NATO sa kojom Rusija korektno sarađuje!

POBJEDA: Očekujete li da će se ta ruska pomoć DF-u i drugim proruskim organizacijama nastaviti ili će, možda, Moskva tražiti ,,svođenje računa“?

MARKOVIĆ: Odnosi dvije suverene države mogu se uspješno razvijati samo ako demokratski izabrane vlade tih država generišu tu saradnju. Neodrživa je situacija u kojoj se zaklinjete u prijateljstvo prema nekoj državi, a ne prihvatate dijalog sa legitimno izabranom vladom već, na ovaj ili onaj način, čak i ne krijući to, podržavate neke djelove opozicije čiji je cilj antidržavno djelovanje! Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi Vlada Crne Gore tražila saveznike u Moskvi među opozicionim strukturama suprotstavljenim predsjednicima Putinu i Medvedevu? Naravno da nam tako nešto ne pada na pamet i mi očekujemo da će i Rusija uvidjeti uzaludnost i neodrživost takvog odnosa prema Crnoj Gori.

A o tome kako će, kako ste vi to formulisali, izgledati njihovo „svođenje računa“ sa svojim satelitima – uopšte me ne interesuje. Slutim samo da su računi za iznevjerena očekivanja veoma skupi...

(Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika