Abiznis

KEKOVIĆ: Prvi maj dočekujemo sa zakonima koji štite poslodavce

Obaveza Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) je da svakodnevno radimo na kreiranju što boljih uslova za rad i život našeg članstva i svih građana, tim prije što živimo u neoliberalnom sistemu gdje imamo nehuman odnos prema zapošljenima i gdje su zakoni direktno na strani poslodavca, izjavio za Portal Analitika predsjednik USSCG Srđa Keković.
KEKOVIĆ: Prvi maj dočekujemo sa zakonima koji štite poslodavce
Portal AnalitikaIzvor

Keković je, komentarišući status radničkih prava u Crnoj Gori, istakao da se ta prava mahom ukidaju i marginalizuju, te da realno stanje najbolje potkrepljuju "brojni primjeri radnih odnosa robovskog karaktera".

"Imamo poslodavce koji tjeraju ljude da rade za minimalne zarade od 193 eura 50 ili više sati sedmično,  bez dana odmora. Ti ljudi žive i rade u uslovima nedostojnim čovjeka u 21. vijeku. Krajnje je vrijeme da se nadležne državne institucije uhvate ukoštac sa ovim problemom. Mi želimo da baštinimo evropske vrijednosti, a ne neoliberalno robovlasništvo. Ovaj sistem počiva na interesu, krupni kapital upravlja vlašću i politikom- ako se organizovano ne suprotstavimo tome, nećemo se izboriti za svoja prava" poručio je Keković, pozivajući sve dobronamjerne građane na tradicionalnu prvomajsku protestnu šetnju USSCG.

"Radnici se moraju organizovati i biti preduzimljiviji, moraju se sami izboriti za svoja prava, uz naravno pomoć sindikalnih organizacija. I u nekim ranijim slučajevima se pokazalo da smo izdejstvovali sve što smo masovno tražili", podvukao je Keković.

S.G.      

Portal Analitika