Svijet

Savjet bezbjednosti UN mobilisan zbog Pjongjanga

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je "mobilisan" i jednoglasan o potrebi da se Sjeverna Koreja odrekne nuklearnog programa, saopštio je jutros francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr.
Savjet bezbjednosti UN mobilisan zbog Pjongjanga
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći u sjedištu UN posle neuspješne raketne probe Sjeverne Koreje, Delatr je rekao da iako postoje "nijanse" u mišljenju članova Savjeta bezbjednosti po pitanju politike, da postoji jednoglasnost o potrebi da Sjeverna Koreja odustane od nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja lansirala je rano jutros po lokalnom vremenu balističku raketu, nekoliko sati poslije ministarskog sastanka Savjeta bezbjednosti o oružju Pjongjanga. Zvaničnici Sjeverne Koreje bojkotovali su sastanak kojim je predsjedavao američki državni sekretar Reks Tilerson.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson prethodno je na sastanku Savjeta bezbjednosti zatražio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji i rekao da bi bilo "katastrofalno" ukoliko se ne djeluje protiv njenog nuklearnog programa.

Južna Koreja je saopštila da sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete srednjeg dometa očigledno nije bilo uspješno, i da je to je treća neuspješna raketna proba Pjongjanga u aprilu.

Seul dodaje da još nije utvrđeno koji tip rakete je ispalila Sjeverna Koreja.

Japan je protestovao zbog sjevernokorejskog lansiranja rakete, navodeći da je "nova provokacija" Pjongjanga neprihvatljiva.

Američki predsjednik Donald Tramp naveo je na društvenoj mreži Tviter da "Sjeverna Koreja nije poštovala želje Kine i njegovog veoma cijenjenog predsjednika kada je danas lansirala, mada bezuspješno, raketu".

IZVOR: Blic, Beta

 

Portal Analitika