Politika

Lajčak pozdravlja ulazak CG u NATO: Sjajno za cijeli region

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak pozdravio je kao sjajnu vijest za cio region Zapadnog Balkana i mudru odluku crnogorskih poslanika u petak da izglasaju ulazak u NATO.
Lajčak pozdravlja ulazak CG u NATO: Sjajno za cijeli region
Portal AnalitikaIzvor

''Crnogorski parlament upravo je glasao za ulazak u NATO. Dobra odluka. Sjajna vijest za Alijansu i region Zapadnog Balkana. Politika otvorenih vrata NATO se isplatila'' - poručio je Lajčak na Tviteru.

U komentaru za slovački dnevnik Pravda Lajčak je upozorio povodom posljednjih oživljavanja ideje Velike Albanije i reakcija iz Beograda, da u srcima i glavama Balkanaca i dalje preživljava duboko ukorijenjeni nacionalizam i jednako duboko osjećanje istorijske nepravde.

''Buter je i na našoj kolektivnoj evropskoj glavi. EU je dobrovoljno pod pritiskom drugih kriza ispraznila region koji je za nas bio prirodan'' - napisao je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije zatražio je zato da evropske institucije stvore posebnu misiju za Zapadni Balkan, kao što je ima MMF, a koja bi sa pojedinim zemljama radila u kontinuitetu, a ne samo povremeno.

IZVOR: Beta

 

Portal Analitika