Društvo

Sud poništio odluku da Medenica bude direktor RAE

Upravni sud poništio je odluku Regulatorne agencije za energetiku (RAE) da za izvršnog direktora izabere Novaka Medenicu. Odluka o izboru direktora je donijeta je 18. marta prošle godine, a Upravni sud je poništio na sjednici 23. marta ove, po tužbi B.I, pišu Vijesti.
 Sud poništio odluku da Medenica bude direktor RAE
Portal AnalitikaIzvor

„Osporenom odlukom stavom 1 dispozitiva, za izvršnog direktora RAE izabran je Medenica, diplomirani ekonomistra, na period od četiri godine. Stavom 2, Odbor Agencije će na osnovu te odluke sa Medenicom zaključiti ugovor o radu, kojim se regulišu prava i obaveze imenovanog u obavljanju funkcije izvršnog direktora“, navodi se presudi.

Tužilac je osporio zakonitost odluke RAE, zbog povrede pravila postupka i pogrešne primjene materijalnog prava. On je naveo da se prijavio na konkurs za izbor direktora RAE, objavljen u decembru 2015. godine, kao i da je u potpunosti ispunjavao propisane uslove. 

Tužiac je podsjetio da je u toku postupka stupio na snagu novi Zakon o energetici.

„RAE je donijela odluku, koja je nezakonita, jer se tuženi organ u uvodu pozvao na zakon o energetici, koji u momentu donošenja odluke nije važio, kao i na novi zakon za tu oblast i statut regulatora. On je u obrazloženju naveo da je stupio na snagu novi Zakon o energetici i da se radi o terminološkoj razlici između naziva direktor i izvršni direktor“, kazao je tužilac.

RAE je, u odgovoru na tužbu, navela da ostaje pri navodima iz osporene odluke, naglašavajući da je jedina razlika između novog i starog zakona u nazivu organa rukovođenja, pa je predložila da sud odbije tužbu kao neosnovanu.

IZVOR: Mina 

Portal Analitika