Politika

Gjenero: Makedonija je primjer kako je opasno biti van NATO-a

Scene nasilja koje su se dogodile u parlamentu Makedonije, dan prije nego što je Skupština Crne Gore usvojila odluku o ulasku u NATO govori o značaju postojanja ili u ovom slučaju, posljedicama nepostojanja bezbjednosnog „kišobrana“ NATO saveza, ocjenjuje politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero.
Gjenero: Makedonija je primjer kako je opasno biti van NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

On kaže za Pobjedu da je Makedonija primjer kako je opasno ne završiti neki proces.

„Makedonija je žrtva zapostavljanja od strane EU i NATO saveza. Ona je istovremeno kad i Hrvatska ispunila preduslove za članstvo u NATO, ali zbog sticaja okolnosti i političkog uticaja Grčke ona nije primljena u savez kad je trebalo“, kaže Gjenero.

On ističe da u EU „danas razmišljaju o političkim sankcijama prema Makedoniji, umjesto da razmišljaju o tome kako ubrzati integracije i otkloniti greške koje su prema toj državi napravljene“.

„Treba reći da je Makedonija svojevremeno napravila vrlo hrabre korake sa Ohridskim mirovnim sporazumom sa predstavnicima Albanaca, a da za to nije bila politički nagrađena „ ističe  Gjenero.

Dodaje  da je Crna Gora istovremeno pravila jednako odvažne korake i da je danas primjer zaštite ljudskih i manjinskih prava. „Crna Gora postaje ozbiljna demokratska država“, ocjenjuje on.

Pobjeda

Portal Analitika