Društvo

Obilježavanje dana ustanove JU Centar ,,Ljubović“

Ministar Kemal Purišić sa saradnicima je danas prisustvovao obilježavanju dana ustanove JU Centar ,,Ljubović“.
Obilježavanje dana ustanove JU Centar ,,Ljubović“
Portal AnalitikaIzvor

Ovom prilikom stručni radnici iz ,,Ljubovića“ su sačinili prezentaciju svoga rada, u dijelu koji se odnosi na prihvatnu stanicu, ali i na institucionalni tretman. Predstavljene su sve aktivnosti, koje se sprovode u ustanovi u skladu sa najmodernijim evropskim standardima i procedurama. Istaknuta je i činjenica da su u ovoj ustanovi u potpunosti ispoštovane sve preporuke, koje su u prethodnom periodu upućene od strane Ombudsmana, a sva praksa je zasnovana na principima koji se oslanjaju na najbolji interes djeteta i poštovanje prava djece, u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom.

Posebno je naglašeno da je u narednom 9-mjesečnom periodu planirano pilotiranje projekta Dnevnog boravka za djecu sa problemima u ponašanju, koji će ustanova sprovoditi u saradnji sa nadležnim Centrom za socijalni rad iz Podgorice, a koji će biti podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja, UNDP-a i UNICEF-a u Crnoj Gori.

Opšti cilj projekta je da se u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Centrom za socijalni rad Podgorica,  izgrade mehanizmi prevencije, a posebno resursi, koji će omogućiti djeci sa problemima u ponašanju, da razviju svoje snage kako bi prevenirali posljedice negativnih obrazaca u ponašanju.

Pored ove usluge, koja je vezana za lokalnu zajednicu u Centru ,,Ljubović“ planiraju i otvaranje Savjetovališta za roditelje, koje treba da počne sa radom u drugoj polovini godine, a pored stručnih radnika iz ustanove (specijalnog pedagoga, psihologa i socijalnog radnika) biće angažovan i psihijatar, koji ima iskustva u radu sa ovom kategorijom djece i njihovim porodicama.

Na kraju prezentacije iz ove ustanove su široj javnosti poslali poruku da je neophodno da svi zajedno radimo na primarnoj prevenciji problema u ponašanju kod djece i mladih stvarajući im uslove za adekvatno i smisleno provođenje slobodnog vremena, prije svega kroz sportske aktivnosti. U tom cilju su pozvali sve zainteresovane sponzore (privatne i državne institucije, pojedince i lokalne samouprave) da koriste usluge njihove bravarske radionice, koja proizvodi kvalitetne sportske rekvizite (koševe, golove i sl.).

Portal Analitika