Kultura

Potpis sporazum sa Kosovom o saradnji u oblasti kulture

Prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture boravio je u posjeti Prištini. U Vladi Republike Kosovo ministar Ljumović se sreo sa Isom Mustafom, predsjednikom Vlade Republike Kosovo i Kujtimom Šalom , ministrom kulture, omladine i sporta Republike Kosovo i potpisao Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o saradnji u oblasti kulture.
Potpis sporazum sa Kosovom o saradnji u oblasti kulture
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovali i ambasador Crne Gore u Republici Kosovo Ferhat Dinosa i generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetnicko stvaralastvo u Ministarstvu kulture Dragica Milic.

Razgovori zvaničnika dvije zemlje bili su usmjereni na jačanje dobrih, prijateljskih odnosa.

Ocijenjeno je da Crna Gora i Republika Kosovo imaju dobru saradnju u raznim oblastima, posebno ističići oblasti ekonomije, turizma i kulture. Istaknuto je da se dinamična saradnja u kulturi, ogleda u brojnim projektima koje su institucije kulture dvije zemlje zajedno realizovale.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog posjete ministra Ljumovića Prištini i posebno naglasili važnost daljeg snaženja političkog dijaloga između dvije države i jačanje bilateralnih odnosa kroz saradnju posebno u oblasti kulture.

Današnji susret bio je pilika i za iniciranje novih programa i projekata koji u narednom periodu mogu biti predmet naše saradnje. Konkretni podsticaj tome daće i Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o saradnji u oblasti kulture koji je danas potpisan.

Sporazum definiše saradnju u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine, kao i zajedničku međunarodnu prezentaciju naših kultura.

Crna Gora i Republika Kosovo će, na osnovu ovog dokumenta, podsticati direktnu saradnju između institucija iz muzejske, arhivske i bibliotečke djelatnosti, kao i institucija koje se bave muzičkom, izdavačkom, likovnom i filmskom umjetnošću. Osim institucionalne, podržavaće se i saradnja između umjetnika i pojedinaca koji se bave različitim oblicima kulturno-umjetničkog srvaralaštva. Svjesne važnosti očuvanja kulturne baštine, ali i njene promocije i adekvatne valorizacije, Crna Gora i Republika Kosovo će posebnu pažnju posvetiti saradnji u ovoj oblasti.

Portal Analitika