Politika

Završen anti-NATO protest; DF: Odluka parlamenta neobavezujuća

Protest Demokratskog fronta (DF) na Cetinju zbog sjednice crnogorskog parlamenta na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za ulazak Crne Gore u NATO, završen je bez većih incidenata. Funkcioneri DF-a su sa skupa kojem je prisustvovalo nekoliko stotina građana poručila da je današnja odluka parlamenta za njih neobavezujuća, te da će je poništiti kada dođu na vlast.
Završen anti-NATO protest; DF: Odluka parlamenta neobavezujuća
Portal AnalitikaIzvor

14:25 Nakon što su građani krenuli da se razilaze, grupa demonstranata je napadnuta od nepoznatih lica. Kako javlja reporter našeg portala s lica mjesta, policija je odmah intervenisala. 

2804ct11

14:20 Protest je nakon Mandićevog obraćanja i zvanično završen. On je pozvao građane da se mirno raziđu.

2804ct12

14:15 Predsjednik Nove i član Predsjedništva DF-a Andrija Mandić kazao je da su u parlamentu „oni koji su izdali sve što se moglo izdati, i to da bi se lično obogatili“.

Danas osnažujemo naše odluke da ćemo u pogodnom trenutku promijeniti ovu odluku. Ako NATO države prihvate ovu odluku, mi ćemo zamrznuti članstvo u NATO-u, organizovati referendum i volja naroda će odlučiti“, poručio je Mandić

2804mandic

14:10 Lider PzP-a Nebojša Medojević rekao je da vlast misli da su građani nesposobni i nepismeni da donesu odluku o članstvu u NATO-u na referendumu.

Đukanović nije uspio da podijeli Crnogorce i Srbe, DF mu to nije dozvolio. Svi na ulice", poručio je on.

2804medojevic

14:05 Okupljeni su zapalili NATO zastavu.

14:03 Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević saopštio je da je u zgradi parlamenta otpočela nova NATO agresija.

Danas će potpisati akt kapitulacije koji nećemo prihvatiti. Nastavljamo žestoku političku borbu i pozivamo sve iz opozicije da nam se pridruže organizaciji velikih protesta širom Crne Gore za nove fer i demokratske izbore“, naglasio je on.

2804ct10

14:02 Funkcioner Fronta Strahinja Bulajić naveo je da je današnje glasanje "najveća izdaja u istoriji Crne Gore". Okupljeni su njegov govor ispratili uzvikujući: "Ubice".

14:00 U zgradu parlamena upravo je ušao premijer Duško Marković.

2804ct9

13:50 Potpredsjednik PzP-a Branko Radulović poručio je da će DF ukinuti "sramnu odluku Skupštine".

Crna Gora nikad nije bila na prodaju, niti će biti“, podvukao je on.

13:48 Funkcioner DF-a Predrag Bulatović kazao je da je odluka parlamenta neobavezujuća, odnosno privremena.

Kada na novim izborima postanemo dio nove parlamentarne većine poništićemo ovu odluku i raspisati refenredum o tome da li Crna Gora treba da bude dio ovog vojnog saveza“, poručio je on.

2804bulatovic

13:45 Predsjednika Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore Radan Nikolić, rekao je da je odluka koju će parlament danas donijeti – nepostojeća.

13:40 Lider Radničke partije Janko Vučinić kazao je da će "odluka Sinđinog parlamenta važiti koliko i odluka Petrovdanskog sabora `41.".

13:30 Na sjednicu Skupštne pristužu predstavnici državnog vrha i diplomatskog kora.

2804ct62804ct72804ct8

13:25 Gojko Raičević iz pokreta "Ne u rat, ne u NATO", saopšio je da je "ova generacija prihvatila ropstvo kao način življenja".

13:20 Lider Pokreta za neutralnost Marko Milačić pozvao je policiju da radi svoj posao i rekao da će "svaki incident koji se desi biti vaša odgovornost".

13:15 Prisutnima se obratio Momir Bulatović koji je kazao da je današnje glasanje "pobjeda prevare, sile i laži nad slobodnom voljom građana".

"Bilo je i ranije takvih pobjeda, ali nisu trajale dugo. Jedino što smo tražili da se demokratski izrazimo o ovom pitanju. Danas će u ime nas glasati oni koji možda nisu za NATO, već žele da očuvaju svoje bogatstvo. NATO je zločinačka vojna organizacija. Ovdje će glasati oni koji NATO vide kao sredstvo ostvarenja "velike Albanije" i oni kojima je Njegoš genocidni pjesnik", poručio je on.

2804momirbulatovic

13:05 Ispred zgrade parlamenta na Cetinju postavljena je improvizovana bina sa koje će se okupljenima obratiti funkcioneri DF-a.

13:00 Lideri DF-a stigli su na protest. Na skupu je trenutno nekoliko stotina građana. Protestu se pridružio i bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović.

12:45 Demonstranti pjevaju: "Đe se krstaš barjak vije, NATO vojska tu ne smije".

Na magistralnom putu Podgorica - Cetinje pojačane su mjere bezbjednosti.

2804ct3

12:00 Lider Pokreta za promjene (PzPNebojša Medojević napisao je na Tviter nalogu da policija blokira saobraćaj da prođu poslanici DPS-a, SDP-aBS-a, a da je poslanicima DF-a zabranjen prolaz.

11:00 Danas su se na Cetinju u 11 časova okupili aktivisti pokreta Sloboda narodu, Pokreta za neutralnost i Alternativa Crna Gora, kako bi iskazali protest zbog donošenja odluke o ulasku u NATO pakt. Skup ovih organizacija prethodi skupu DF-a, koji je zakazan za 13 časova, dok je sjednica krnjeg parlamenta zakazana za 14 časova.

2804protest

Izdani narode, od sjutra na ovom balkonu vioriće se zastava vojnog saveza NATO. Ono za šta su hrabri ljudi dali svoj život na Fundini, Vučijem dolu, Mojkovcu… – nestaće jednim glasanjem! Nestaće ne u ratu, već u miru od strane IZDAJNIKA koji su prodali sve. Prodali su fabrike, radna mjesta, nacionalne parkove…Sad prodaju i vas“, naglašeno je u pozivu za protest koji je upućen građanima.

Poslanici Skupštine Crne Gore danas će na Cetinju izglasati odluku o pristupanju Crne Gore NATO-u. Istovremeno, ispred skupštinske sale u zgradi Prijestonice, biće održan protest DF-a i protivnika Alijanse, koji će tražiti raspisivanje referenduma o učlanjenju naše zemlje u NATO.

2804ct2

Foto: L.Đ.

Portal Analitika