Region

Situacija u Skoplju normalizovana, povrijeđeno do 100 ljudi

Situacija u Skoplju je normalizovana, saopštilo je jutros makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), nakon što je sinoć u centru makedonske prijestonice u protestima povrijeđeno između 77 i 100 ljudi.
Situacija u Skoplju normalizovana, povrijeđeno do 100 ljudi
Portal AnalitikaIzvor

Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23 sata i 30 minuta sinoć 77 građana zatražilo ljekarsku pomoć.

RTS javlja, pozivajući se na makedonsku policiju, da su u sinoćnjim neredima u Skoplju povrijeđene 102 osobe, među kojima 22 policajca i trojica poslanika.

Građani Makedonije, koji mjesecima protestuju protiv namere SDSM Zorana Zaeva da sa albanskim partijama formira novu vladu, postavili su šatore ispred zgrade Sobranja da bi tu zanoćili.

Prema procjenama skopskih medija, ispred Sobranja se noćas nalazilo više od 50 hiljada ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsjednika parlamenta, i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

U proglasu koji su sinoć proslijedili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen razumnosti i namjeru "da se ide do kraja", odnosno da nema odstupanja, prenijeli su skopski mediji.

Makedonska policija je ispraznila zgradu Sobranja, svjetla u njoj su pogašena, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije i oko zgrade su postavljene metalne barikade.

Portal Analitika