Abiznis

ULCINJSKA RIVIJERA: Hoteli u najam na 30 godina

Akcionari Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera donjeli su u četvrtak, na vanrednoj Skupštini, Odluku o dugoročnom zakupu dijela imovine te kompanije na 30 godina.
ULCINJSKA RIVIJERA:  Hoteli u najam na 30 godina
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni director kompanije, Radomir Zec, kazao je Pobjedi da se radi o izdvanju hotela Belvi, Olimpik i auto kampa Neptun, za koje je Vladi prethodno iskazala interesovanje hrvatska mendžment kompanija za hotele Karisma Hotels Adriatik.

Odluka o izdavanju u zakup Ade Bojane, kako je naveo, nije bila na dnevnom redu i u tom dijelu će se naknadno izjasniti.

Međutim, protiv odluke većinskih vlasnika da se hoteli i kamp daju u dugoročni zakup bilo je 17 odsto manjinskih akcionara, a predstavnik Udruženja akcionara Tripko Krgović kazao je Pobjedi da je to pravno nasilje nad investitorima sa berze koji su uložili 20 miliona EUR u akcije Ulcinjske rivijere.

"Odluka je protivna statutu i zakonu, pa je time pravno ništava, protivna korporativnoj praksi i knjiški je primjer diskriminacije, jer je jedan akcionar pravo odlučivanja pernio samo na sebe. Sada smo u poziciji da sudski osporavamo odluku i kompromitujemo proces, a kako smo bili nesaglasni, da gurnemo firmu u stečaj i jedini se naplatimo. Želimo, ipak, da budemo konstruktivan partner Vladi i bezrezervno se zalažemo za privatizaciju i razvoj", dodao je Krgović.

On smatra da je pravni savjetnik koji priprema tender napravio ozbiljne greške u koracima i zanemario činjenicu da je u pitanju akcionarsko društvo.

"Da se ne ponavljamo, ali neka im neko konačno objasni da je zakup čisti komercijalni ugovor i u nadležnosti je organa drustva. Očekujemo brzu reakciju i odgovor Vlade da bi se process vratio u legalne okvire. U iščekivanju toga, za sada nećemo posegnuti za sudskim postupkom", poručio je Krgović.

On je dodao da su Skupštini akcionara predložili i pet modela privatitizacije kroz dokapitalizaciju, segmentiranje i prodaju akcija.

"Mi smo apsulutno za privatizaciju, a ne za zakup", zaključio je Krgović.

Portal Analitika