Kultura

KALENDAR: Četiri decenije kultnog njujorškog kluba „Studio 54“

Krajem sedamdesetih, zvijezde kao što su Endi Vorhol, Elizabet Tejlor, Al Paćino, Robin Vilijams, Fredi Merkjuri, Dejvid Bouvi i Mik Džeger znali su da su niko i ništa bez pozivnice megapopularnog diskaća
KALENDAR: Četiri decenije kultnog njujorškog kluba „Studio 54“
Portal AnalitikaIzvor

Samo mafija zarađuje više od nas. Dobro razmislite o tome – rekao je Stiv Rabel, jedan od vlasnika kluba „Studio 54“, objašnjavajući kako je diskać na Brodveju zaradio sedam miliona dolara 1978. godine.

Izjava ga je mnogo koštala. U februaru 1980, godinu i po nakon otvaranja kluba 25. aprila 1977. godine, vrata najluđeg mjesta u znanom dijelu univerzuma zapečatili su poreski inspektori. Rabel i Ian Šreger, drugi gazda megapopularne birtije, zaglavili su u zatvoru zbog utaje poreza.

- Naplaćivali smo bez računa, trpali pare u zidove i ludo se zabavljali. Vrijedilo je! – kazao je Rabel, nekoliko sedmica prije smrti 1989.

barouz-i-madona

Kameleon

Vrijedilo je... Isto bi rekli umjetnici poput Endija Vorhola i Baskijata, glumačke veličine Elizabet Tejlor, Al Paćino i Robin Vilijams, muzičke zvijezde Tina Tarner, Fredi Merkjuri, Dejvid Bouvi, Mik Džeger, Šer, baletan Mihail Barašnjikov, pisci Truman Kapot i Vilijam S. Barouz, teniser Bjorn Berg i izvjesni biznismen Donald Tramp…

Svi su tada, u drugoj polovini 1977. i tokom skoro cijele 1978. znali i osjećali da moraju biti tu i da su bez pozivnice kluba niko i ništa. I dan-danas, 40 godina od otvaranja, ovo mjesto ostaje simbol lude zabave i prkosa zaogrnutog u šljašteće disko ruho.

„Studio 54“ bio je napušteni prostor TV CBS, a prije toga višedecenijsko, neuspješno pozorište u kom je tavorila sirotinja. Ambijent pozorišta učinio je klub pogodnim za Rabelovu biznis ideju. Sin propalog teniskog igrača i nasljednik prilično konzervativne jevrejske porodice sa Menhetna želio je da svake noći publici ponudi potpuno različit klub.

Scenografija je mijenjala boje kao kameleon, a desetine hiljada dolara trošene su da bi se tokom jedne noći vidjelo nešto neponovljivo i drugačije. Vrhunac je bio na dočeku 1978. godine, kada je Rabel naručio četiri tone sjaja u prahu! „Zvjezdana prašina“ razvlačila se okolnim ulicama mjesecima.

Misterija

Šreger i Rabel znali su da ih čeka 13 mjeseci zatvora kada su u februaru 1980. organizovali posljednju žurku. Pjevala je Dajana Ros. Među gostima su bili Fara Fosit, Ričard Gir, Džek Nikolson, Silvester Stalone... Na izvjestan način, posljednju noć prekriva veo misterije, zato što priču ljubomorno čuvaju oni koji su bili tu.

Stiv Rabel, mastermajnd projekta, godinama je krio da je obolio od AIDS. Preminuo je u 45. godini, zaboravljen od onih kojima je umio prirediti najbolju zabavu u životu. Svaki kasniji pokušaj oživljavanja kluba „Studio 54“ na istom mjestu propao je poslije kraja disko ere. Duh ultimativne birtije ipak nastavlja da živi, na svakom modernom podijumu za ples pod zvjezdanom prašinom... S. S.

 

FOTO: pinterest.com

Portal Analitika