Kultura

THE LEFTOVERS, S03E02: Trambolina očaja

Svaki minut nove epizode ljušti jedan sloj Nore, fenomenalnog ženskog lika, čija kompleksnost nastavlja da impresionira
THE LEFTOVERS, S03E02: Trambolina očaja
Portal AnalitikaIzvor

Najbolja ostvarenja koja klasifikujemo kao „čudna“ nijesu samo zbunjujuća. Ona namjerno stvaraju haos u glavi i krijumčare kompleksne ideje. U drugoj epizodi treće sezone serija „The Leftovers“ još jednom jepokazalakako je jedinstvena.

Novih 50 minuta je mješavina totalnog emotivnog razaranja i audio-vizuelne genijalštine. Epizodu otvara pjesma iz „Perfect Strangers“, maestralno najavljujući povratak Marka Lina-Bejkera u tragikomičnoj ulozi.

Ljuštenje lika

Nevjerovatna sposobnost pojedinih likova da sami „iznesu“ čitavu epizodu baca novo svjetlonagenijalnuNoru (Keri Kun), koja pokazuje da se ispod hladne površine krije bujica osjećanja. Sve počinje Lin-Bejkerovim telefonskim pozivom, kojim Nori stavlja do znanja da postoji mogućnost da ponovo bude sa svojom djecom. Svaki novi minut ljušti jedan sloj fenomenalnog ženskog lika, čija kompleksnost nastavlja da impresionira.

Fokus je na Norinoj neprekidnoj borbi da povrati kontrolu nad životom koji se približava granici očaja. Dok na aerodromu kupuje kartu za posjetu Marku, mašina joj ne dopušta da negativno odgovori na pitanje da li putuje sa novorođenčetom. GPS u kolima odbija da učita mapu, a automatizovana parking kapija odbija da je propusti. Magična metafora koja oslikava njenu unutrašnju borbu – sve što je imala oduzetojoj je, uključujući i Lili, koja se vratila kod biološke majke. Ako Nora još postoji, mašine to sigurno ne prepoznaju.

Beskonačni put

Improvizovani izlet do malene Lili tjera sva suzbijena osjećanja na vidjelo. Nakon što je istetovirala imena svoje nestale djece i odmah zažalila, Nora je napravila novu tetovažu da prekrije trenutak nepromišljenosti, a potom namjerno povrijedila ruku. Žena, kojoj bi na karakteru mnogi pozavidjeli, težinu bola sa kojim se nosi Eriki opisuje riječima: „Imala sam loš dan“.

Erika nudi alternativni mehanizam relaksacije, koji je otkrila nakon smrti svoje kćerke. Nekoliko sekundi uživamo u usporenom kadru koji prikazuje dvije žene dok skaču na trambolini. Serija još jednom ubrzano pomjera između apsurda i očaja, dok mozak pokušava da drži korak.

Poslednja scena ostavlja mnogo pitanja, prikazujući australijskog Kevina koji se iživljava nad kengurom, nakon čega ga otima kult čudnih starica. Dok citiraju Metovu knjigu o pravom Kevinu, lažnjaka vezuju i spuštaju u vodu, čekajući vaskrsnuće. Kako samo pravi mesija hoda po vodi, lažni ispušta dušu, a Kevinov otac pojavljuje sena vratima oblližnje kuće. Ako vam ništa nije jasno, nijeste jedini. Put do raspleta izgleda beskonačno dugo, a svaki novi minut neprestano izaziva naše mozgove na maestralni duel.Anja DROBNJAK

 

Trejler nove sezone: https://www.youtube.com/watch?v=L9w0sz5y83k

Preview treće epizode: https://www.youtube.com/watch?v=5C2QPUIbXrA

 

FOTO: indiewire.com

Portal Analitika