Region

Predsjednik Ivanov se obratio građanima, na ulicama 50.000 ljudi

Prema posljednjim informacijama, iako su izvještači iz Makedonije najavljivali mogućnost da predsjednik Đorđe Ivanov objavi vanredno stanje, to se nije desilo. Incidente su osudili zvaničnici EU i NATO.
Predsjednik Ivanov se obratio građanima, na ulicama 50.000 ljudi
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Makedonije Ivanov u obraćanju građanima pozvao je sve lidere parlamentarnih stranaka da sjutra dođu u njegov kabinet kako bi zajednički pronašli izlaz iz trenutne situacije.

Povod za to je prava drama koja se večeras odvija na ulicama Skoplja i u zgradi skupštine, gdje su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsjedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM-a Zorana Zaeva i potpredsjednika te stranke Damjana Mančevskog.

Rojters je prenio da je Zaev lakše povrijeđen u fizičkom obračunu i napominje da je Makedonija bila na ivici građanskog rata tokom ustanka manjinskih Albanaca 2001., da bi se potom situacija donekle smirila uz međunarodno posredovanje, ali su međuetničke napetosti ostale.

Prema posljednjim saopštenjima situacija ispred zgrade makedonskog parlamenta je mirnija. Ipak, neki izvještaji, poput onih koje šalju dopisnici "Sputnjika",  na ulicama Skoplja nalazi se oko 50.000 ljudi.

Napad su osudile najviši zvaničnici EU i NATO.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg napisao je da je šokiran napadima u makedonskom Sobranju i pozvao sve strane na dijalog i poštovanje demokratskog procesa. 

"Šokiran sam napadima u parlamentu u Skoplju. Sve strane treba da poštuju demokratske procese i da se angažuju u dijalogu a ne nasilju, napisao je Stoltenberg na Twitteru.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesara za proširenje i suseddsku politiku, Johanes Han osudili su napade na poslanike u Skoplju i pozvali na mir i uzdržavanje od nasilja. Oni su pozitivno ocijenili izbor Taljata Džaferija za novog predsjednika makedonskog parlamenta.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da obezbijede bezbednost parlamenta i njegovih članova", navodi se u saopštenju Mogerini i Hana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je veoma zabrinut i pozvao građane Makedonije da sve nesuglasice rješavaju na miran način.

"Mir najvažniji i sve se može riješiti za pregovaračkim stolom. Ovo nije samo makedonski problem i molim sve u Makedoniji, i prijatelje i one koje ne poznajem, da učine sve da u Makedoniji ponovo zavladaju mir i sigurnost, a u Srbiji će uvijek imati iskrenog prijatelja", navodi Vučić.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević je rekao da to što se dešava u Makedoniji nije makedonska već balkanska kriza.

"Ponovo imamo destabilizaciju Balkana. Za ovu krizu je kriva briselska administracija i vlade zapadnih zemalja i NATO. Kreatori ove krize su upravo na ovim adresama", rekao je Galijašević za Pink.

Portal Analitika