Region

HAOS U MAKEDONIJI: Specijalci evakuisali poslanike, jedan životno ugrožen (VIDEO + FOTO)

Nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predsjednika parlamenta, na ulicama Skoplja i u zgradi Sobranja nastao je pravi haos. Prema posljednjim informacijama specijalne jedinice koje su ušle u Sobranje Republike Makedonije evakuisali su 30 poslanika, objavio je makedonski MUP, prenosi MIA.
HAOS U MAKEDONIJI: Specijalci evakuisali poslanike, jedan životno ugrožen (VIDEO + FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Makedonski mediji javljaju da su večeras, oko 18.50 maskirane osobe upale u zgradu Sobranja u Skoplju i da su raskrvavljene glave lideru SDSM-a Zoranu Zaevu i poslaniku te stranke Damjanu Mančevskom. 

povredjen-zoran-zaev

Većina u makedonskom Sobranju, koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanske stranke, izabrala je poslije prekida sjednice Džaferija za predsjednika parlamenta, a pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upale su u zgradu Sobranja gdje ih je obezbjeđenje spriječilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

Kako navodi plusinfo.mk, među demonstrantima ima i ljudi sa crnim maskama na licima koji pozivaju narod da se popne stepenicama.

20170427210029-423901

Dio poslanika koji imaju većinu u parlamentu i Džaferi, kao i novinari nalaze se u press-sali, u koju demonstranti mogu da uđu svakog trenutka.

Do neregularnog izbora Džaferija došlo je pošto je predsjedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sjednicu, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsjednika parlamenta.

Međutim, predsjedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali, koji je glasovima poslanika SDSM i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsjednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran.

U sali su ostali i poslanici VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su uzvikivali "Ovo je puč".

20170427190638624298

Kako navodi MIA, situacija u Sobranju je napeta, a da je "neregularno glasanje za izbor paralelnog predsjedavajućeg" obavljeno nakon što je Veljanovski objavio prekid sjednice, ali su poslanici SDSM-a Zorana Zaeva i stranke makedonskih Albanaca DUI ostali u sali, gdje se i dalje nalaze i poslanici VMRO-DPMNE.

20170427190645704572

Koliko je situacija haotična pokazuje i video snimak koji se pojavio na Facebooku, na kojem se vidi da demonstranti silaze sa balkona u parlamentu kako bi se obračunali s političarima.

Prema nepotpunim informacijama, u incidentima je povrijeđeno najmanje 11 poslanika i desetak policajaca. Unutrašnjost zgrade makedonske skupštine u potpunosti je demolirana. 

Poslanik Alijanse za Albance Zijadin Sela je teško povrijeđen i bori se za život, javila je televizija Alsat-M.

Svi poslanici, kao i Talat Džaferi koji je danas glasovima parlamentarne većine izabran za predsjednika Sobranja, odvedeni su na sigurno mjesto, a lokacija zbog bezbjednosti nije saopštena, javila je večeras televizija 24.

Portal Analitika