Društvo

INSTITUT: Najraniji početak masovnog obolijevanja od gripa

Ovu sezonu obilježio je najraniji početak masovnog obolijevanja u posljednjih sedam godina. U sezoni je dominirao „sezonski“ virus gripa tipa A (uglavnom H3N2), dok se registrovao i blagi porast aktivnosti virusa gripa tipa B što je i karakteristično za drugu polovinu sezone obolijevanja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.
INSTITUT: Najraniji početak masovnog obolijevanja od gripa
Portal AnalitikaIzvor

Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori su u toku šesnaeste nadzorne sedmice 2017. godine (period od 17.04. - 23.04.2017.) prijavljene su dvije osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 0,3/100.000 stanovnika.

Istovremeno, laboratorijskim putem nije potvrđen nijedan novi slučaj infekcije virusom gripa, dok je ukupno tokom ove sezone nadzora registrovan 141 laboratorijski potvrđeni slučaj infekcije (140 tipa A i 1 tipa B). Tokom ove izvještajne sedmice Institutu nije prijavljen nijedan novi smrtni slučaj. Ukupan broj prijavljenih smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa laboratorijski dokazanom infekcijom virusa gripa u ovoj sezoni nadzora je osam.

„Kod svih registrovanih smrtnih slučajeva, radilo se o hroničnim bolesnicima koji nisu bili vakcinisani protiv gripa“, zaključuje se u izvještaju.

Portal Analitika