Društvo

Delegacija Ministarstva odbrane na čelu sa Filipovićem u Splitu

Delegacija Ministarstva odbrane, na čelu sa državnim sekretarom Slobodanom Filipovićem, juče je obišla 4. Međunarodnu izložbu odbrane u Splitu – ASDA 2017 (Adriatic Sea Defense & Aerospace), na poziv Ministarstva odbrane Republike Hrvatske.
Delegacija Ministarstva odbrane na čelu sa Filipovićem u Splitu
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu je otvorila Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je istakla značaj ovakvih izložbi, kako sa aspekta razvoja novih odbrambenih tehnologija, tako i  unapređenja međunarodne saradnje u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

Crnogorska delegacija sastala se sa više izlagača i razgovarala o saradnji u oblasti opreme i modernizacije Vojske Crne Gore, a održano je i više bilateralnih i odvojenih susreta sa predstavnicima zemlje domaćina, kao i delegacijama oružanih snaga zemalja učesnika.

Delegacija MO sastala se sa delegacijom Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, na čelu sa Romanom Mikulićem, pomoćnikom ministra za materijalne resurse, sa delegacijom Ministarstva odbrane Republike Turske, koju je predvodio Koksal Liman, zamjenik podsekretara za odbrambenu industriju, kao i sa delegacijom Ministarstva odbrane Republike Francuske, na čelu sa pukovnikom Iv-Mari Gorlenom (Yves-Marie Gourlin), izvršnim direktorom Direktorata za naoružanje za Centralnu i Istočnu Evropu i Južnu Ameriku.

min-odb

Državni sekretar je tokom susreta istakao da su modernizacija i opremanje Vojske Crne Gore, u skladu sa NATO standardima, prioriteti u ovoj fazi evroatlantskih integracija, te da konstantno ulaganje u ovom domenu predstavlja preduslov za adekvatan odgovor na aktuelne bezbjednosne prijetnje. Uz konstataciju da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore u proteklom periodu napravili značajne uspjehe na polju reforme sistema odbrane, čija potvrda je i predstojeće punopravno NATO članstvo, sagovornici su se složili da u oblasti opremanja i modernizacije ima još prostora za unapređenje saradnje, te da se u narednom periodu identifikuju konkretni projekti na kojima bi bio fokus saradnje.

ASDA je jedna od najvećih izložbi u oblasti odbrane u regionu, te predstavlja idealnu priliku za sagledavanje aktuelnih tehnoloških dostignuća u vojnoj industriji, kao i za uspostavljanje i jačanje saradnje sa međunarodnim vladinim službama, agencijama, kompanijama i oružanim snagama.

Na izložbi u Splitu bilo je 130 izlagača iz 22 države.

Portal Analitika