Abiznis

Mjerenje kvaliteta internet konekcije dostupno na sajtu EKIP-a

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je korisnicima Interneta omogućila da sami izvrše mjerenje kvaliteta širokopojasne internet konekcije, na adresi http://izmjeribrzinu.ekip.me.
Mjerenje kvaliteta internet konekcije dostupno na sajtu EKIP-a
Portal AnalitikaIzvor

Agencija je testni server platforme za mjerenje kvaliteta širokopojasne internet konekcije, koji je do sada bio  instaliran u mreži Crnogorskog Telekoma, izmjestila iz mreže Crnogorskog Telekoma i povezala ga na tačku razmjene Internet saobraćaja u Crnoj Gori (MIXP) koja se nalazi u Centru za informacioni sistem Univerziteta Crne Gore. Na taj način omogućeno je da svi operatori imaju jednake uslove prilikom mjerenja.

Mjerna platforma je instalirana i puštena u rad 06.06.2013. godine. Izabrano je rješenje kompanije Ookla, to jest njihov proizvod „Line Quality Test“, koje je  u 2015. godini unaprijeđeno u „NetGauge“, takođe proizvod kompanije Ookla. Isti proizvod se koristi i prilikom mjerenja brzine pristupa Internetu putem popularnog sajta www.speedtest.net. 

Prilikom mjerenja  provjerava se postojanje firewall-a na računaru sa kojeg se vrši mjerenje, mjeri se kašnjenje i varijacija kašnjenja (parametri bitni za vremenski osjetljive aplikacije - „rael-time“), gubitak podataka, kao i brzina slanja i preuzimanja podataka. Broj mjerenja koja se mogu izvršiti sa iste IP adrese nije ograničen. Istovremeno se može vršiti pet mjerenja. Prije početka mjerenja korisnik unosi svoju adresu, operatora koji mu pruža usluge i paket koji koristi. Bilježe se svi dobijeni rezultati, koji se mogu koristiti za razne analize.

Izmjenama Zakona o elektronskim komunikacijama iz janura ove godine, propisano je da operatori koji putem fiksnih elektronskih komunikacionih mreža pružaju uslugu pristupa internetu, korisnicima moraju garantovati minimalnu brzina širokopojasnog pristupa internetu, koja ne može biti manja od 70% maksimalne brzine za izabrani paket. Prije izmjena Zakona minimalna brzina pristupa nije mogla biti manja od 50% maksimalne brzine.

Korisnici putem aplikacije koja se nalazi na adresi http://izmjeribrzinu.ekip.me. mogu provjeriti da li im operator uslugu pristupa internetu pruža u skladu sa zaključenim ugovorom. U slučaju odstupanja od ugovorenih ili zakonom definisanih parametara kvaliteta usluge korisnik može rezultate dobijene mjerenjima putem ove platforme iskoristiti za podnošenje prigovora operatoru na kvalitet pružene usluge pristupa internetu, odnosno žalbe Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost u slučaju eventualnog nastavka postupka. 

Portal Analitika