Društvo

Moguće nestašice pojedinih ljekova

„Montefarm“ je raspisao tender za nabavku četiri vrste potrošnog medicinskog i sanitetskog materijala u vrijednosti od 148.000 eura.
Moguće nestašice pojedinih ljekova
Portal AnalitikaIzvor

Kako je objavljeno na sajtu Uprave za javne nabavke, radi se o hirurškim maskama sa povezom, hirurškim kaljačama, nesterilnim rukavicama i VP kateteru sa dvije tračice.

Tender je prošle sedmice raspisan i za 32 vrste oralnih i ampuliranih ljekova vrijednih 1.693.381 eura među kojima je i citostatik „docetaksel” kojeg već nekoliko dana, kako je Pobjeda objavila, nema na Klinici za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra.

Kako su ovom listu, ranije kazali iz „Montefarma”, nestašica ljekova zbog raspisivanja novih količina medikamenata neće biti, jedino u slučaju deficitarnosti kod proizvođača.

Kada je u pitanju tender za nove količine tableta koje će biti dovoljne do kraja godine, u pripremi je i biće raspisan do kraja ovog mjeseca, a procedura će biti završena do kraja maja.

Na pitanje Pobjede, da li je potrošnja ljekova povećana u odnosu na prošlu godinu, iz „Montefarma” su kazali da je ona za prva tri mjeseca ove godine veća u odnosu na isti period 2016. kako u apotekama, tako i u javnim zdravstvenim ustanovama.

Od 1. januara do 31. marta izdato je 1.776.833 kutija različitih ljekova, što je povećanje u odnosu na 2016. za 82.145 kutija kazali su iz ove apotekarske ustanove.

Povećanje izdataka za ljekove izraženo je kod osiguranika sa konzilijarno-komisijskim propisivanjem, a riječ je o ljekovima koji su predviđeni za liječenje malignih oboljenja, rijetkih bolesti, kao i medikamenata koji se propisuju kao nastavak terapije započete u inostranstvu.

Kada je u pitanju Klinički centar, do povećanja izdataka za ljekove i dijagnostiku došlo je zbog povećanja broja pacijenata kojima su dijagnostičke procedure odrađene u prva tri mjeseca.

Pobjeda

Portal Analitika