Abiznis

Pruga i vozovi u lošem stanju

Iz Centra za željeznička istraživanja apelovali su na Željezničku infrastrukturu i Željeznički prevoz da se odgovornije odnose prema organizaciji saobraćaja i poboljšanju kvaliteta usluga prevoza putnika i da povedu više brige o bezbjednosti pruge, vozova i infrastrukture, dok oni odgovaraju da nijesu u mogućnosti da utiču na sve za šta ih optužuju kolege iz Centra, piše Pobjeda.
Pruga i vozovi u lošem stanju
Portal AnalitikaIzvor

Iz Centra za željeznička istraživanja trvde da je najveći uzrok svakodnevnog kašnjenja lokalnih i međunarodnih vozova zapravo stanje infrastrukture, kao i nepravilno održavanje i neracionalno korišćenje voznih sredstava.

“Prema podacima kojima raspolažemo, 18. i 19. aprila ukupno zakašnjenje lokalnih vozova za 24 sata je iznosilo 499 minuta i dva međunarodna voza su kasnila 62 minuta. Ukupno kašnjenje lokalnih vozova 20. i 21. aprila bilo je 528 minuta, a dva međunarodna voza kasnila su 92 minuta”,  naveli su u saopštenju.

Upozorili su da je u stanicama i ukrsnicama od Bara do Bijelog Polja registrovano 40 smetnji na SS uređajima.

“To stanje znatno utiče na dodatno kašnjenje vozova. Od Zete do Golubovaca su neispravna tri pružna prelaza na kojima vozovi obavezno moraju stati”,i naveli su u saopštenju.

Iz Željezničke infrastrukture juče su za Pobjedu kazali da je tačno da su neispravna tri putna prijelaza između ukrsnice Zeta i stanice Golubovci.

“Putni prijelazi „Bistrice”, „Morača” i „Vukovci” čekaju završetak tenderske procedure koja je u toku zbog nedostatka rezervnih dijelova”,  rekli su oni.

Potvrdili su i da su smetnje na SS uređajima, kontaktnoj mreži i TT uređajima svakodnevna pojava i da se popravke rade u zavisnosti od mogućnosti i od raspoloživosti rezervnih dijelova.

Ističu i da su odgovorni za dio kašnjenja vozova 18. i 19. aprila, odnosno da su odgovorni za 179 od ukupno 499 minuta, a za 20. i 21. april preuzeli su odgovornost za 217 minuta kašnjenja, od ukupno 528 minuta. Za ostatak kašnjenja oni krive Željeznički prevoz.

Kašnjenje

Iz Centra za željeznička istraživanja u saopštenju su naveli i da je uočeno veliko zakašnjenje vozova na relaciji Nikšić Bar Nikšić koje je uzrokovano, pored nezadovoljavajućeg stanja infrastrukture, kako tvrde u Centru, propustima menadžmenta Željezničkog prevoza kada su u pitanju obrti garnitura i EMV i čekanje na nepotrebnu smjenu voznog osoblja, što utiče na nezadovoljstvo putnika.

Ovako stanje infrastrukture uzrokuje intenzivniju promjenu režima rada lokomotiva i elektromotornih vozova i utiče na povećanje broja kvarova vozova u toku vožnje upozoravaju oni.

Iz Željezničkog prevoza Pobjedi su kazali da je tačno da je povećano kašnjenje svih vozova koji završavaju u Baru ili polaze iz Bara, „pa samim tim i vozova na relaciji Bar Nikšić-Bar, usljed remonta pruge u tunelu Sozina koji izvodi Željeznička infrastruktura”.

“Kada je riječ o vozovima koji saobraćaju na relaciji Nikšić Bar Nikšić, ukoliko je na raspolaganju ispravna rezervna garnitura izdata je naredba da se ne čeka voz iz Nikšića već nadležne službe pokreću na vrijeme voz na relaciji Podgorica Bar sa polaskom u 15.20 sati. Ovaj voz (u 15:20 sati) prepoznat je kao voz sa najvećom frekvencijom putnika na relaciji Podgorica Bar”,  pojasnili su Pobjedi iz tog preduzeća.

Ističu da zbog ograničenih resursa nijesu u mogućnosti da svakodnevno „intervenišu na voznim sredstvima koja bi bila angažovana dodatno”.

“To bi podrazumijevalo planiranje nove partije voznog i vozopratnog osoblja, koje nije moguće iz postojećeg sastava svakodnevno obezbijediti naveli su oni.Da su vozovi u veoma lošem stanju”,  za Pobjedu je nedavno kazao i doskorašnji direktor Željezničkog prevoza Vojislav Andrijašević, koji je rekao da je za izlazak iz te situacije potrebno izdvojiti čak 70 miliona eura.

Lagane vožnje

Analizirajući uzroke zakašnjenja utvrdili su da su zbog radova na pruzi uvedene privremene lagane vožnje. Svaki voz na relaciji od Bara do Bijelog Polja, poštujući te privremene lagane vožnje, produžava vožnju za 24,5 minuta.

Pobjeda

Portal Analitika