Crna hronika

Andrija Mandić angažovao ljude za kontranadzor

Vanraspravmo vijeće Višeg suda zakazalo je za 5. maj razmatranje optužnice protiv četrnaest okrivljenih koji se terete za učešće u planiranju terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora prošle godine. Iz Višeg suda juče je saopšteno da je ročište zakazano radi ispitivanja ocjene, zakonitosti i opravdanosti optužnice.
Andrija Mandić angažovao ljude za kontranadzor
Portal AnalitikaIzvor

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov; srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević; trojica crnogorskih državljana – lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Postupak protiv Ananija Nina Nikića (prevodioca DF) je razdvojen. Optužnica protiv okrivljenih napisana je na 129 strana, a u tom aktu ima niz detalja do sada nepoznatih javnosti. Tužilaštvo je predložilo saslušanje jedanaest svjedoka, uvr- štene su i već pravosnažne presude, ali je i najavljeno prezentovanje čak 118 materijalnih dokaza i preslušavanje 33 telefonska razgovora snimljena pod mjerama tajnog nadzora.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić imao je, sudeći po navodima iz optužnog akta, pozamašnu ulogu u pripremanim terorističkim napadima za 16. oktobar. Navodi se, između ostalog, da je Mandić postupao po uputstvima organizatora i pripadnika kriminalne organizacije. Njegov zadatak bio je da ,,vrbuje druge osobe za pripadnike kriminalne organizacije, prenosi uputstva i naredbe organizatora kriminalne organizacije njenim članovima“.

Lider DF-a je, prema sumnjama istražitelja, bio zadužen i da obezbjeđuje službena vozila radi prevoza članova kriminalne organizacije, organizuje proteste ispred Skupštine da bi nasilno ušli u ti instituciju.

– U tom cilju na završnom predizbornom skupu Demokratskog fronta, čiji je jedan od lidera, održanom 14. 10. 2016. godine u Podgorici, zajedno sa okrivljenim Kneževićem, pozvao je građane da se okupe nakon završenog glasanja i zatvaranja biračkih mjesta 16. 10. 2016. godine, da ne preduzimaju samostalne akcije, da sa- čekaju dalja precizna uputstva predsjedništva Demokratskog fronta – navodi su iz optužnog akta.

Ovaj dio je opisan i u naredbi za sprovođenje istrage. Optužnica, međutim, ide i korak dalje. Prema nalazima Tužilaštva, uključujući i nalaze koji su pribavljeni mjerama tajnog nadzora, Mandić je bio zadužen i da ,,angažuje druge osobe zbog kontranadzora, nabavlja opremu za detekciju uređaja za nadzor, ometače praćenja signala, kao i izrade plana evakuacije i izvlačenja na dan i nakon parlamentarnih izbora pripadnika kriminalne organizacije...“.

Okrivljeni Mandić je pred Specijalnim državnim tužilaštvom dva puta saslušan. U prvoj verziji nije se izjasnio o navodima iz naredbe za sprovođenje istrage, već je ustvrdio da se „protiv njega vodi politički montirani postupak“, te i da „ima status poslanika Skupštine Crne Gore, pa protiv njega nije moguće voditi krivični postupak dok mu se na zakonit pravni način ne skine imunitet“. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika