Politika

MURINO: Skupština DF-a i SNP-a izglasala predlog o referendumu o NATO-u

Skupština DF-a i SNP-a izglasala je danas u Murinu predlog o referendumu o učlanjenju Crne Gore u NATO. Skupština ova dva politička subjekta se založila za vojnu saradnju sa Rusijom i Srbijom. Skup u Murinu počeo je sa minutom ćutanja za žrtve NATO bombardovanja. Njoj su prisustvovali poslanici Demokratskog fronta i Aleksandar Damjanović, poslanik SNP-a, i odbornici DF-a i SNP-a u Crnoj Gori.
MURINO: Skupština DF-a i SNP-a izglasala predlog o referendumu o NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

„Danas je ovo u istinu Skupština u kojoj sjede u istinu narodni poslanici,“ kazao je funkcioner DF-a Branko Radulović i naglasio: „Danas se donose istorijske odluke u Crnoj Gori“, prenosi portal IN4S.

Skupštini se obratio funkcioner DF-a Strahinja Bulajić koji je obrazložio odluke koje će ići na usvajanje. Obje odluke su usvojene.

„Iza svakoga od nas stoji nesumnjiva podrška građana iskazana na parlamentarnim ili lokalnim izborima,“ naglasio je Bulajić, a zatim pročitao predlog:

„Na osnovu člana 82 tačka 11 Ustava Crne Gore i članova 3 i 6 Zakona o referendumu, Skupština izabranih predstavnika naroda Crne Gore donosi odluku o o raspisivanju državnog referenduma na kome će se građani izjasniti na postavljeno pitanje:

‘Da li ste za to da Crna Gora pristupi NATO savezu kroz potvrđivanje Sjevernoatlantskog ugovora i Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske’?

Shodno članu 33 Zakona o referendumu građanin glasa zaokruživanjem riječi „ZA“ ili riječi „PROTIV“. Shodno članu 4 Zakona o referendumu, odluka donešena na njemu je OBAVEZUJUĆA.

Datum održavanja referenduma utvrdiće se naknadno kada se stvore pravni i demokratski uslovi.“

„Za buduću vlast, budućeg parlamenta, ovo će biti sveta obaveza, da kroz reviziju i stvaranje pretpostavki izgradimo u istinu Crnu Goru koja će biti demokratska, slobodna i integrisana onako kako žele njeni građani. Ništa van volje njenih građana,“ naglasio je Radulović napomenuvši da to što u petak izglasa krnji, nelegalni parlament neće važiti.

Na sjednici je naglašeno da oni uvažavaju činjenicu da većina građana, politički partija i saveza podržava sledeće legitimne političke stavove: za učlanjenje Crne Gore u NATO, protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, za vojnu neutralnost Crne Gore, za vojno-bezbjednosni savez sa Srbijom i Rusijom, za vojno-bezbjednosnu saradnju sa Albanijom, Hrvatskom i Turskom kao članicama NATO saveza.

Konstantovano je i da su izbori za Skupštinu Crne Gore, održani 16. oktobra, 2016. godine, bili, kako su naveli "nedemokratski i neregularni", i naglašeno da 39 poslanika bojkotuje njen rad te istakli da je takav parlament nelegitiman i bez punog kapaciteta za donošenje važnih odluka kao što je odluka o eventualnom učlanjenju u NATO savez. (IN4S)

Portal Analitika