Abiznis

Poziv za učešće u Programu za unaprijeđenje inovativnosti

Ministarstvo ekonomije pozvalo je mala i srednja preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije da se do 26. maja prijave za učešće u Programu za unaprijeđenje inovativnosti u tom sektoru za ovu godinu.
Poziv za učešće u Programu za unaprijeđenje inovativnosti
Portal AnalitikaIzvor

Iz ministarstva je saopšteno da je ukupan budžet opredijeljen za realizaciju Programa 30 hiljada eura, dok je maksimalan iznos opravdanih troškova po preduzeću ove godine u odnosu na prošlu povećan sa 2,5 hiljade na 3,5 hiljade eura, bez uračunatog PDV-a.

“Cilj programa je poboljšanje inovativne sposobnosti MSP u prerađivačkoj industriji, odnosno unaprijeđenje razvoja i uvođenje inovacija uz korišćenje konsultanskih usluga”, navodi se u pozivu.

Ministarstvo će kroz program odobriti finansijsku pomoć preduzećima za inovaciju proizvoda, poslovnog procesa, inovaciju u organizaciji i marketingu koja može uključivati izradu tehničke dokumentacije/rješenja za razvoj proizvoda, kao i izradu i testiranje prototipa proizvoda, alata i ICT i softverskih rješenja za razvoj novog i poboljšanje procesa proizvodnje/isporuke.

Preduzećima će se pomoć obezbijediti za razvoj novog ili poboljšanog metoda organizacije poslovanja, izradu tehničke dokumentacije za dizajn proizvoda, kao i prototip dizajna u digitalnoj formi i izradu tehničkog ili softverskog rješenja za metod distribucije i formiranja cijena.

“Preduzeće može podnijeti jedan zahtjev za realizaciju jedne od ponuđenih inovativnih aktivnosti, uz obavezu da finansira troškove eksternog konsulanta za realizaciju inovativne aktivnosti u visini od 100 odsto i nakon završetka traži povraćaj od maksimalno 50 odsto opravdanih troškova, bez PDV-a”, rekli su iz Ministarstva.
Prijavna dokumentacija za učešće u programu, sa detaljnim informacijama o namjeni, uslovima i kriterijumima i procedurama sprovođenja može se preuzeti u Ministarstvu ekonomije, kao i na web stranici www.mek.gov.me.

 

Portal Analitika