Svijet

Al Kaida preuzela odgovornost za 16 ubijenih u Sankt Peterburgu

Grupa pod nazivom Bataljon imama Šamila preuzela je odgovornost za bombaški napad počinjen u metrou u Sankt Peterburgu u kojem je poginulo 16 ljudi, tvrdeći da je bombaš napad izveo po nalogu terorističke mreže Al Kaide, objavila je nevladina organizacija SITE.
Al Kaida preuzela odgovornost za 16 ubijenih u Sankt Peterburgu
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje slabo poznate grupe prenijela je mauritanska novinska agencija ANI, koju često koriste zapadnoafričke i sjevernoafričke džihadističke organizacije.

- Bombaš Akbarzon Džalilov, koji je izveo napad i u njemu poginuo, radio je po nalogu vođe Al Kaide, Ajmana al Zavaharija - piše u saopštenju koje je objavio SITE, nevladina organizacija koja na internetu prati aktivnosti terorističkih grupa.

Teroristička grupa ističe da je napad osveta za rusko nasilje nad muslimanskim zemljama i navodi kao primjer Siriju, Libiju i Čečeniju. Grupa takođe prijeti Rusiji novim napadima.

Rusija sprovodi vojne operacije u Siriji na strani režima predsjednika Bašara al Asada, a napadi na Sankt Peterburg najteži su nakon eksplozije bombe na letu 31. oktobra 2015. iznad Sinaja u avionu koji je iz egipatskog ljetovališta putovao u Sankt Peterburg, kada su stradale 224 osobe. Nakon tog napada, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, atentati su se događali u ruskim republikama na Kavkazu, a ruske službe bezbjednosti više puta su objavile da su uspjele da spriječe džihadističke napade na Moskvu i Sankt Peterburg.

Izvor i foto: Index/Hina

Portal Analitika