Društvo

Rajmondi: Učešće Vojske CG u Somaliji je od višestrukog značaja

Zamjenik komandanta pomorske operacije EU „NavFor Atalanta“, kontraadmiral Đovanbatista Rajmondi izjavio je u intervjuu Pobjedi da je učešće crnogorskog tima u obezbjeđenju brodova koji isporučuju pomoć u okviru Svjetskog programa hrane UN u somalijske luke i iz njih, važno iz više razloga. Tim Vojske Crne Gore provešće u ovoj misiji naredna tri mjeseca.
Rajmondi: Učešće Vojske CG u Somaliji je od višestrukog značaja
Portal AnalitikaIzvor

- Sa aspekta politike, to pokazuje koliko je Crna Gora posvećena ulozi koju ima na svjetskoj sceni u smislu odgovora na krizu. To je simbol naših zajedničkih vrijednosti, jer štitimo međunarodnu isporuku od prijetnje pirata i istovremeno pružamo zaštitu jednoj od najvećih humanitarnih agencija UN – izjavio je Rajmondi, koji je prošle sedmice bio u posjeti Vojsci Crne Gore.

On smatra da rad uz evropske partnere koristi crnogorskoj vojsci, ali i onima kod kuće, koji se bave planiranjem i logistikom koja je, kako kaže, zaista složena.

- Pored posvećenosti Somaliji, cilj raznih regionalnih programa EU je poboljšanje regionalnih kapaciteta za rješavanje prijetnji pomorske bezbjednosti na Rogu Afrike i Adenskom zalivu. Područje o kojem govorimo je jedan od najvažnijih linija morske komunikacije, koje povezuje Evropu sa Arapskim poluostrvom, jugoistočnom Azijom i šire. U tom smislu, EU radi sa svojim međunarodnim partnerima - Kina, Japan, Rusija, Indija i drugi - kako bi se obezbijedila zaštita konvoja i podržala međunarodna pomorska sigurnost. Akcija EU je jedinstvena, jer prati „sveobuhvatan pristup“ u kojoj mehanizmi vojnog odgovora dopunjavaju civilne instrumente, posebno u Somaliji. Sa produžetkom mandata operacije Atalanta do decembra 2018. godine, EU je poslala snažan signal da ostaje posvećena pomorskoj sigurnosti u zapadnom Indijskom okeanu kako bi zaštitila slobodan protok trgovine i kako bi se borila sa somalijskim piratima - zaključio je on.

Više pročitajte u današnje broju Pobjede

 

Portal Analitika