Kultura

KotorArt: Poziv buskerima za ovogodišnje Don Brankove dane muzike

KotorArt Don Brankovi dani muzike pozvali su danas sve zainteresovane umjetnike iz Crne Gore, ali i mnogo šire, da se jave na audiciju za buskere koji će nastupati tokom ovog ljeta.
KotorArt: Poziv buskerima za ovogodišnje Don Brankove dane muzike
Portal AnalitikaIzvor

Mogu se prijaviti do 31. Maja za programe tokom samih KotorArt Don Brankovih dana muzike, koji će biti održani od 14. jula do 14. avgusta. Oni koji žele da nastupaju na kotorskim pjacama, treba da pošalju biografiju i video snimak na adresu: office@kotorart.me.

Organizacioni tim KotorArt Don Brankovih dana muzike podsjeća da „busking“ predstavlja umjetnost različitih uličnih performansa.

- On podrazumijevaju sve discipline koje se izvode na javnim mjestima i koje privlače pažnju prolaznika - od uličnih svirača, preko pantomimičara, lutkara, cirkuskih akrobacija, komičara, mađioničara, pa do uličnog teatra i plesa. Mnogi svjetski popularni muzičari koristili su ovaj vid performansa tokom svoje karijere – Bob Dilan, Džoni Mičel, Džimi Durante, Andrea Boćeli, Manu Čao, Zaz – kazala je PR međunarodnog festivala KotorArt Sara Lakičević.

U sklopu pratećih programa muzičkog segmenta KotorArt-a, Don Brankovih dana muzike, već nekoliko godina za redom njeguju različite vidove umjetnosti i pretvaranju gradskih pjaca u mjesta žive umjetnosti, dostupne i vidljive svima.

- Budući da umjetnost u javnom gradskom prostoru iznenađuje i obogaćuje svakodnevicu i doprinosi kreiranju poželjnog identiteta grada, kotorski Stari grad služi kao inspiracija i idealno mjesto za preplavljivanje svake ulice i trga umjetnošću i različitim formama „buskinga“ – dodaju organizatori.

Podsjećamo, KotorArt je najveći i najznačajniji umjetnički festival u Crnoj Gori, koji se odvija svakog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Opštine Kotor i UNESCO-a. Sa više od hiljadu gostujućih umjetnika, te više od 250 održanih programa, izvedenih pred 40.000 posjetilaca u 2016. godini, spada u najveće umjetničke manifestacije u okruženju.

Foto: KotorArt/D. Miljanić

Portal Analitika