Kultura

Novi rad Ivane Radovanović u Evropskoj prijestonici kulture

Crnogorska umjetnica Ivana Radovanović predstavila se širokoj publici instalacijom „Kofini's Column“ koju je u ovogodišnjoj Evropskoj prijestonici kulture, Pafosu, realizovala sa italijanskim umjetnikom Đakomom Zaganelijem.
Novi rad Ivane Radovanović u Evropskoj prijestonici kulture
Portal AnalitikaIzvor

Nagrađivana vajarka, koja će nas sa Adinom Rastoderom predstavljati na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti, juče je stigla sa dvonedjeljnog rezidencijalnog boravka u ovom gradu na kiparskoj obali. Kako nam je kazala, od pristiglih više od 250 aplikacija iz 55 zemalja širom svijeta, za rad na Pafosu odabrano je deset umjetnika koji su stvarali u javnom prostoru, u okviru projekta „arTwins in open spaces“.

- Instalacija pod nazivom „Kofini‘s Column“ rađena je isključivo za prostor Etnografskog muzeja u Geroskipu. Nastala je korištenjem materijala iz prirode koji spada u grupu tradicionalnih - izborom tipičnih korpi napravljenih od trske. Ovakakav i sličan način gradnje korpi se primjenjivao, recimo, u Egiptu prije 5.000 godina. U ovom slušaju „Kofini“ - što na grčkom označava upravo ovakvu stvar, postaju „jezik“ kojim se obraćamo zajednici, ukazujući na neophodnost dijaloga između tradicije, istorije i indentiteta, kroz jednostavnu formu stuba – ističe Radovanović.

2404ivana1

Ona podsjeća kako je pomenuti stub "arhitektonsko-građevinski podupirač koji je od neolita imao važnu ulogu u društvu i civilizaciji uopšte".

- Specifičnost ovog mjesta, koje nosi važnu ulogu kao Evropska prijestonica kulture, jeste da su ovdje mnogi civilizacijski tragovi uništeni kako bi stvorili prostor za nadolazeće invenstitore. Ono što je rezultat ovog rada jeste veza prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, nit koja se, čini mi se, na ovom prostoru polako gubi. Napredak mora doći kroz viziju i dijalog. U suprotnom se briše trag, potire korijen - s njime i indentitet, a svi znamo da smo bez njega izgubljeni u svemiru – zaključuje ova umjetnica.

Rezultat pomenutog projekta na Kipru nastao je uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice.

K.J.

Foto: Fatma Nur Ozogul

Portal Analitika