NATO

Vujanović: Referendum o NATO-u bio bi novi bezbjednosni rizik

Nije se dogodilo apsolutno ništa što bi referendum o ulasku u NATO pokazalo neophodnim, a dogodilo se mnogo toga što je pokazalo da za referendumom nema potrebe, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.
Vujanović: Referendum o NATO-u bio bi novi bezbjednosni rizik
Portal AnalitikaIzvor

On je to izjavio nakon 6. Kongresa SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore kome je prisustvovao, komentarišući jučerašnje prozivke Mladena Bojanića koji je pokazao snimak predsjednikove izjave o referendum o NATO-u iz 2013. godine.

Naveo je kako je prije četiri godine „vrlo jasno i vrlo iskreno“ dao svoje viđenje, „smatrajući da je referendum najbolji način da se iskaže volja građana“.

- Naši građani znaju da su protekli parlamentarni izbori bili praktično i izjašnjenje o NATO-u, da je u povodu tih izbora podignuta optužnica za terorističke aktivnosti koje su bile planirane na dan izbora i za terorističku akciju koja je trebala da promijeni volju građana i konstituiše parlament koji bi svojim sastavom bio protiv NATO-a. U takvim uslovima, koji su se iskazali tokom ove četiri godine, očigledno je da nema apsolutno nikakve potrebe za referendumom. Očigledno je da Skupština i njeni poslanici treba da preuzmu odgovornost za odluku o prihvatanju Sjevernoatlantskog sporazuma i da omoguće da Crna Gora uđe u NATO. Jednako je parlament ovlašćen preko svojih predstavnika da da tu saglasnost - istakao je on.

Predsjednik Crne Gore dalje konstatuje kako „Crna Gora nije pokazala ni spremnost, ni puno raspoloženje, ni onaj kapacitet koji ta vrsta demokratskog iskazivanja znači za ono što je rekao prije četiri godine.

- Nama referendum ne treba. On bi bio novi izazov, novi rizik bezbjednosti i nova nepotrebna aktivnost koja bi bila izvjesno repriza svih onih rizika sa kojima se Crna Gora tokom ove četiri godine upoznavala - potcrtao je on.

On smatra kako je crnogorsko društvo „pokazalo da kroz svoje podijeljenosti nema spremnost za tu vrstu izjašnjavanja“, te bi to bio „novi poligon za unutrašnje podjele i njihovo produbljivanje“, što bi izazvalo nove bezbjednosne rizike.

- Te podjele, uz podjele koje su se za ove četiri godine zaoštrile, imala bi referendum koji nesumnjivo ne bi bio iskaz demokratske volje i koji bi bio opterećen svim rizicima, uključujući i bezbjednosni. Ja mislim da nema nijednog ozbiljnog i odgovornog predsjednika koji bi predložio referendum u Crnoj Gori o NATO-u. Imam taj stepen odgovornosti da zaista mogu izričito da kažem da ga neću predložiti. Prema tome, nikoga nikad niti sam obmanjivao, niti ću obmanjivati. Imam pravo i obavezu da kažem ono što mislim i da se predomislim.

Kada je riječ o najavljenim protestima na Cetinju koji će pratiti glasanje u Skupštini o ratifikaciji sporazuma za članstvo Crne Gore u NATO, predsjednik Crne Gore ne očekuje probleme.

- Mislim da je pravo svih građana koji se ne slažu sa nekom državnom odlukom i njenom politikom da to iskažu. I u NATO državama imate proteste povodom raznih okupljanja i samita NATO-a. NATO je vojna i politička organizacija, ali i organizacija koja ima posebnu ekonomsku vrijednost i, kao takva, doživljena je na različite načine. Uvijek sam govorio da pripadamo prostoru koji je po svojoj geografskoj datosti usmjeren prema NATO-u, jer je to prostor Jadrana, prostor sjevernog Mediterana. Ne postajemo dio Alijanse da bi bili protiv bilo koga, nego da bi prosto slijedili ono što je državni interes Crne Gore. Uvjeren sam da će vrijeme pokazati da oni će koji sada nijesu za NATO, imati potrebe i obaveze da se predomisle kada vide razloge protiv i da svoje mišljenje usmjere ka onome šta je korist Crne Gore. Naša korist je NATO, naša korist je EU. Ulaskom u NATO mi ćemo ubrzati ulazak u EU - od 28 članica NATO, 22 su i u EU. Mi ćemo lakše, brže i efikasnije pregovarati za evropske integracije kada budemo članica NATO-a - zaključio je Vujanović.

Portal Analitika