Kultura

KOTORART: Privremeno u arhitekturi centralna tema VI Kotor APSS-a

Šesti KotorArt KotorAPSS biće održan se od 15. do 22. jula. Tokom pet godina postojanja, ova manifestacija se profilisala kao platforma za promišljanje o arhitekturi i centar neformalne edukacije u ovom dijelu Evrope time pozicionirajući Crnu Goru na arhitektonskoj mapi Evrope i svijeta.
KOTORART: Privremeno u arhitekturi centralna tema VI Kotor APSS-a
Portal AnalitikaIzvor

- U 2017. godini, Kotor APSS se odnosi kritički prema permanentnom u arhitekturi i ispituje njegov značaj, otvarajući novo poglavlje i tematsku cjelinu Privremenog u arhitekturi. Tema je postavljena kao eksperiment za testiranje novih stavova i ideja, a strukture koje će biti njihov rezultat bi trebalo da podstaknu inovativne koncepte, testiraju nove scenarije i drugačiji pristup korištenju javnog prostora. Cilj je da se inicira interakcija i provjeri moguće novo lice javnog prostora, kao kritički osvrt na njegovu decenijsku degradaciju. U prvoj godini Privremenog u arhitekturi, jednonedjeljnu radionicu vodiće hrvatsko-austrijski tim Numen/For Use. Oni će sa grupom studenata i mladih profesionalaca kreirati i realizovati temu „Privremeno“ u vidu instalacije u Starom gradu - ističu organizatori.

Prijave za ovogodišnje izdanje otvorene su do 10. maja za sve mlade profesionalce i studente arhitekture, dizajna i umjetnosti. Potrebno je poslati portfolio i motivaciono pismo koje tretira temu Privremeno u arhitekturi u 500 do 1.000 karaktera na apply@kotorapss.me. Troškove kotizacije i smještaja za sve učesnike koji prođu selekciju pokriva Kotor APSS.

Numen/For Use čine industrijski dizajneri Nikola Radeljković, Sven Jonke i Kristof Kacler koji od 1998. rade na poljima konceptualne umjetnosti, scenografije, industrijskog i prostornog dizajna. U njihovom fokusu je konfigurisanje objekata i koncepata bez unaprijed definisane funkcije, čiji su rezultat više hibridnih i eksperimentalnih radova. Njihove instalacije, karakteristične po izboru materijala i konstrukcije, postavljene su širom svijeta: u Tokiju, Melburnu, Sao Paolu, Beču, Parizu, Berlinu, Rimu, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu... Numen/For Use osvajili su i niz internacionalnih nagrada za dostignuća na poljima scenografije i industrijskog dizajna.

2204reusePodsjećanja radi, fokus rada ljetnje škole arhitekture KotorAPSS tokom prethodnih godina bio je Re-Use - ponovno korištenje zapuštenih objekata jugo-moderne, industrijskih zona i gradskih prostora, polazeći od potreba savremenog grada, i sa predubjeđenjem da adaptacija i razvoj ne smiju podrazumijevati teret ambijentalnim, istorijskim i društvenim vrijednostima. U radu radionica i simpozijuma učestvovalo je oko 60 predavača, među kojima su neka od najistaknutijih imena na svjetskoj arhitektonskoj sceni, dok su radionice pohađali učesnici iz više od 15 zemalja koji su napravili niz istraživačkih projekata. Jedan od njih, Grand Hotel Fjord rezultirao je saradnjom sa arhitektonskim biroima Sadar+Vuga i HHF i izdavačkom kućom Ruby Press, te idejom o izložbi Treasures in Disguise - crnogorskom postavkom na XIV Venecijanskom bijenalu arhitekure čiji su autori APSS rezidenti: Dijana Vučinić, Boštjan Vuga, Simon Hartman, Ilka i Andreas Rubi i Nebojša Adžić.2204apssFinalni od tri prateća simpozijuma crnogorskog predstavljanja na XV Venecijanskom bijenalu arhitekure - Project Solana Ulcinj, bio je The Debate održan prošle godine u okviru dvodnevnog KotorAPSS-a.

Nakon tri uspješne studentske radionice i dvogodišnjeg ciklusa predavanja i panel diskusija, rezultat petogodišnjeg istraživanja KotorAPSS-a biće zaokružen i publikovan u knjizi „Re-Use-Ism“ koja će biti predstavljena na simpozijumu Docomomo sljedeće godine u Ljubljani.

KotorAPSS postoji od 2012. godine kao programski dio festivala KotorART, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Kotor. Jedini je segment festivala posvećen arhitekturi, a uz preostale aktivnosti i programe KotorART-a postao je značajan činilac razvoja i podrške lokalnoj zajednici i gradu uopšte.

Foto: KotorArt/Kotor APSS

Portal Analitika