Zabava

Džek Nikolson napunio osamdesetu

Godine nisu zaobišle ni Džeka Nikolsona, zločestog "dečka" na ekranu i u stvarnom životu, glumca koji je danas navršio osamdeset.
Džek Nikolson napunio osamdesetu
Portal AnalitikaIzvor

Nikolson se na filmu nije pojavio od svog neslužbenog penzionisanja 2010., ali kolaju glasine da planira povratak u njemačkoj hit komediji "Toni Erdmann."

Decenijama je Nikolson bio jedna od najvećih holivudskih zvijezda i do danas je jedno od njegovih najprepoznatljivijih lica: podignute obrve iznad sunčanih naočara i vragolasti osmijeh zaštitni su mu znak.

Nikolson je rođen 1937. kao vanbračno dijete 18-godišnje plesačice iz Nju Džersija. Odrastao je s njenim roditeljima i tek je u 37. godini saznao da mu je 'starija sestra'  Džun zapravo majka.

Njegova holivudska karijera počela je raznošenjem pošte u studijima "Metro Goldwyn Mayera". Svoju prvu ulogu duguje kralju filmova B-produkcije Rodžeru Kormanu koji ga je 1960. angažovao u filmu "Mala trgovina užasa".

nikolsonProboj među holivudske zvijezde stigao je ulogom razočaranog advokata u filmu  "Goli u sedlu" 1969. Film kontrakulture sa Henrijem Fondom i Denisom Hoperom u ulogama bajkera postaje kultni klasik, a Nikolsonu donosi prvu od 12 nominacija za Oskara.

Između uspješnih uloga u hitovima poput "Pet lakih komada" Boba Rafelsona 1970., "Kineske četvrti" Romana Polanskog  1974. i  "Isijavanja" Stenlija Kjubrika 1980., Nikolson 1975. osvaja prvog Oskara za glavnu ulogu igrajući buntovnog pacijenta u psihijatrijskoj bolnici u "Letu iznad kukavičjeg gnijezda" Miloša Formana.

U 80-im godinama nastavlja da niže filmske uspjehe pa nakon filma "Poštar uvijek zvoni dvaput", 1983. osvaja drugog Oskara za ulogu penzionisanog astronauta alkoholičara u "Vremenu nježnosti" i dobiva još dvije nominacije za "Čast Pricijevih" i "Čelični krov".  

Trećeg Oskara osvojio je 1997. za ulogu opsesivnog neurotika u "Bolje ne može", a u međuvremenu je od svog dijaboličnog osmijeha napravio brend glumeći zlikovca Džokera u "Batmanu".

Nikolsonov život van ekrana nije bio ništa manje dramatičan. Decenijama je živio na Holivud Hilsu, prvi mu je susjed bio Marlon Brando, a tek nešto dalje kuću je imao Voren Biti. Policija je navodno u čast tog trojca njihovu ulicu zvala "prilazom zločestih momaka".

Iako ima petoro djece sa četiri žene, u braku je bio samo jednom, s glumicom Sandrom Najt od 1962. do 1968. Imao je burnu 17 godina dugu vezu s glumicom Anđelikom Hjuston, ćerkom reditelja Džona Hjustona, koja je nepovratno skončala kad je zatrudnjela tadašnja Nikolsonova ljubavnica, manekenka Rebeka Brusar, najbolja prijateljica njegove kćeri Dženifer.

Približavajući se devetoj deceniji života, novinarima je rekao da su dani burnih ljubavi iza njega, ali se još nije odrekao druge dugogodišnje strasti, navijanja za Los Anđeles Lejkerse.

Na ekranu je stari majstor okrenuo novu stranicu nizom filmova o starenju, bolesti i smrti, od "Gospodina Šmita" 2002. i "Ljubav nema pravila" 2003. do "Imaš petlju?" 2007. godine.

Kazao je jednom prilikom da je zadovoljan svojim životom, te da bi, da dobije još jednu priliku, sve ponovio.

(SEEbiz)

Portal Analitika