Politika

SDP: VDT da ispita zakonitost rada tužilaca

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je vrhovnog državnog tužioca da ispita zakonitost rada tužilaca u slučajevima Kombinata aluminijuma (KAP), Crnogorskog Telekoma, Limenke, Zlatice i Solane “Bajo Sekulić”, jer svi ti predmeti, kako tvrde, nose veći stepen društvene opasnosti od Primorke.
SDP: VDT da ispita zakonitost rada tužilaca
Portal AnalitikaIzvor

Član Predsjedništva SDP-a, Bojan Zeković, pozvao je vrhovnog državnog tužioca i da javnost upozna sa aktivnostima Tužilaštva u tim slučajevima, a odgovorne privede pravdi i tako sačuva ugled Tužilaštva.

“Svi ti slučajevi nose mnogo veći stepen društvene opasnosti i njima je nanesena stostruko veća šteta javnim finansijama od slučaja Primorke. Javnost mora dobiti odgovor na pitanje da li pred zakonom odgovaraju svi ili samo oni sa manje političke moći”, naveo je Zeković u saopštenju.

SDP je, prema riječima Zekovića, prije mjesec i po i tražila od Tužilaštva da javnosti dostavi odgovore vezano za najupečatljivije slučajeve pohare narodne imovine u koje su upleteni “funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS), razni tajkuni ili njihova pozajmljena imena”.

“U svijetlu aktuelne afere dodjele garancija firmi Primorka, kojima je Vlada iz džepa građana uzela 4,5 miliona EUR, SDP smatra da je to samo vrh ledenog brijega kada je riječ o primjerima DPS pohare”, kazao je Zeković.

On je rekao da SDP pozdravlja aktivnosti Tužilaštva na rasvjetljavanju afere Primorka, ali i da traži odgovore na pitanja koja se tiču ostalih kompanija.

“Šta je sa procesuiranjem odgovornih za garancije date KAP-u u iznosu od 135 miliona EUR koliko su na kraju građani platili DPS-ovom strateškom partneru, ruskom oligarhu Olegu Deripaski? Ko je odgovoran u DPS hijerarhiji što je deset odsto budžeta otišlo u Moskvu u Deripaskin džep?”, pitao je Zeković.

On je podsjetio da su garancie date u postupku koji je po zvaničim tvrdnjama nadležnog organa, Državne revizorske institucije (DRI), bio nezakonit i lišen kontragarancija.

“Dakle, garancije ruskom milijarderu su date sa sviješću da će ih platiti crnogorski građani. U poređenju sa 135 miliona pohare iz KAP, ovih 30 puta manjih, 4,5 miliona iz Primorke, djeluju kao sitniš”, smatra Zeković.

On je pitao i šta je sa rješavanjem afere Telekom, gdje je, po riječima zvaničnih organa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), dokazana korupcija u Crnoj Gori.

“Šta se čeka da se utvrdi ko je korumpiran u iznosu od preko sedam miliona EUR?", pitao je Zeković.

On je pitao i šta je sa aferom Limenka gdje su građani platili 10,5 miliona EUR građaninu Acu Đukanoviću, zbog grešaka Vlade Mila Đukanovića.

“Da li je moguće da nema odgovornih iako se cijela javnost zgražava nad zloupotrebom zahvaljujući kojoj su 10,5 miliona završili u privatnom džepu”, kazao je Zeković.

Zeković je pitao i šta je sa aferom Zlatica u kojoj je država dva renomirana hotela i kamp na Zlatici prodala za 4,7 miliona EUR, da bi koju godinu kasnije od iste osobe samo kamp na Zlatici otkupila za 8,5 miliona.

“Za taj isti iznos vrijednosti jednog ruiniranog kampa Vlada sada zeli da proda strateško dobro - Luku Bar. Šta je sa slučajem Solana, gdje je omogućavano DPS tajkunima da državnu zemlju vrijednu stotine miliona zalažu za kredite privatnih firmi?”, tvrdi Zeković.

On je pitao da li će odgovarati postupajući tužilac što je dozvolio da taj predmet zastari.

Portal Analitika