NATO

DF: Poništićemo odluku parlamenta o ulasku u NATO

Uoči usvajanja odluke parlamenta o ulasku u NATO u petak na Cetinju, Demokratski front će u srijedu u Murinu i u petak na Cetinju organizovati narodne skupove na kojima će, kako je najavljeno, biti donijete odluke o raspisivanju referenduma i poništenju odluke Skupštine.
DF: Poništićemo odluku parlamenta o ulasku u NATO
Portal AnalitikaIzvor

"Od režiranja afere državni udar smo ukazivali da se radi o montiranom procesu čiji je cilj ubrzavanje NATO integracija mimo volje građana. DF je svo vrijeme pozivao političke subjekte da nizom akcija dovedemo do raspisivanja referenduma, ali se sve svelo na uopštene fraze i deklarativna objašnjenja. Da bi se odbranila većinska volja građana potrebne su političke akcije. U srijedu 26. aprila ćemo u Murini organizovati alternativni narodni sabor kojem će prisustvovati svi poslanici DF-a. Tu ćemo donijeti odluke o raspisivanju referenduma i poništenju odluke koju će Skupština donijeti u petak na Cetinju", izjavio je funkcioner DF-a i predsjednik DNP-a Milan Knežević.

On je na sabor u Murinu pozvao i sve ostale opozicione poslanike da im se pridruže. 

"Liderima Demokrata, Demosa, URA-e i SNP-a poručujemo da ako se ne pojave u Murinu svrstaće se na stranu manjine i u tom slučaju više nećeno praviti razliku između njih i poslanika vladajuće koalicije. Takođe, u petak 28. aprila ćemo na Cetinju organizovati narodni skup sa kog ćemo jasno staviti do znanja da je većinska Crna Gora za održavanje referenduma o učlanjenju u NATO", kazao je Knežević.

Lider Pokreta za promjene i funkcioner DF-a Nebojša Medojević kazao je da sve ozbiljne države, povodom tako važnog pitanja kao što je ulazak u NATO, traže nacionalni konsenzus.

-Potrebno je da svi prihvate rješenje, a jedini način koji demokratija poznaje je referendum. Nema prepreka da se organizuje referendum i da se dogovorimo oko uslova. Iako se ja i moja stranka zalažemo za ulazak u NATO, ovo je istorijska tema i neophodno je raspisati referendum. Ovo je sukob dva koncepta, a nijedna odluka koju donosi krnji parlament nije obavezujuća- rekao je Medojević.

Predsjednik Nove i lider DF-a Andrija Mandić podsjetio je da ta politička asocijacija vodi najuporniju u najagilniju borbu za održavanje referenduma o NATO integracijama.

-Svuda smo tražili saveznike. Alternativni referendum nijesmo mogli održati jer su nam sredstva blokirana od strane režima, ali važnije od toga je državni referendum. Odluka koja se donosi u parlamentu na Cetinju je običan zakon, koji se mijenja kao i svaki drugi pravni akt. Taj zakon ćemo promjeniti nakon promjene vlasti, u skladu sa ustavnom procedurom. Ako se ne održi referendum, taj zakon će prvom prilikom biti promjenjen kad se promjeni odnos snaga u parlamentu- podvukao je Mandić, ističući da je smiješna teza da se taj status ne može promjeniti za 20 godina. 

"Ovo što predlaže režim nije održivo rješenje na duže staze. Znate koliko energije režim troši da se oblati DF. Više od toga nas bole udarci onih koji bi trebali da nam budu saveznici. Ti udarci najviše bole", naglasio je Mandić.   

S.G.  

Portal Analitika