Politika

Darmanović-Kurc: Zapadni Balkan visoko na listi prioriteta Austrije

Zapadni Balkan visoko je na listi prioriteta vanjske politike Austrije koja daje čvrstu podršku evropskoj perspektivi Crne Gore, poručio je austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastijan Kurc na sastanku sa našim šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.
Darmanović-Kurc: Zapadni Balkan visoko na listi prioriteta Austrije
Portal AnalitikaIzvor

Darmanović boravi u radnoj posjeti Austriji.

On je na sastanku poručio da je Crna Gora zahvalna na podršci koju Austrija pruža na putu ka EU, kako na radnom tako i na ekspertskom nivou.

Istakao je punu posvećenost Crne Gore sprovođenju neophodnih reformi na unutrašnjem planu uz očekivanje da će svaka zemlja i u narednom periodu biti ocjenjivana shodno svojim zaslugama i napretku.

Naglasio je da će predstojeće članstvo Crne Gore u NATO biti u funkciji snaženja stabilnosti regiona.

Kurc je rekao da je posvećenost austrijske spoljne politike regionu Zapadnog Balkana jposljedica tradicionalno dobrih istorijskih veza ali i ekonomske upućenosti na Region.

Ministri su se saglasili da kvalitet bilateralnih odnosa potvrđuje sadržajna saradnja na polju odbrane, ekonomije, kulture, turizma i zaštite životne sredine.

Konstatovano je da će sprovođenje aktivnosti u okviru potpisanog Akcionog plana Crna Gora – Austrija za 2017. doprinijeti produbljivanju saradnje u bilateralnim okvirima i nastavku frekventnog političkog dijaloga kroz realizaciju niza posjeta na visokom i radnom nivou. Dogovoreno je održavanje poslovnog foruma sa ciljem daljeg jačanja ekonomskih veza dvije države.

Na sastanku sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Nacionalnog vijeća (Donjeg doma) Parlamenta Jozefom Čapom i članovima Odbora, kao i tokom susreta sa savjetnikom za vanjsku politiku kancelara Kerna Bernardom Vrabecom razgovarano je o dešavanjima nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru prošle godine i konstatovano da je potrebno uložiti maksimalne napore za održavanje stabilnosti i bezbjednosti regiona.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i u kontekstu opšte bezbjednosne situacije na Zapadnom Balkanu i izazova sa kojima se EU danas suočava.

Portal Analitika