Crna hronika

Uhapšenima u aferi "Primorka" pritvor do 72 sata

Nakon što su po nalogu Specijalnog tužilaštva juče u ranim jutranjim satima uhapšeni generalni sekretar zajednice opština Refik Bojadžić, nekadašnji član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković, kao i još deset osoba koje se terete da su kao članovi kriminalne organizacije učestvovali u aferi “Primorka”, određen im je zadržavanje od 72 sata do privođenja sudiji za istrage u Višem sudu u Podgorici, pišu Dnevne novine.
Uhapšenima u aferi "Primorka" pritvor do 72 sata
Portal AnalitikaIzvor

Ovom aferom državni budžet je oštećen za preko četiri miliona eura.

Istovremeno, Specijalno tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje Predraga Stamatovića, savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Briselu, slovenskog držaljanina Črtomira Mesariča, bivšeg direktora NLB banke.

Pored Nebojše Boškovića, vlasnika firme “Krizma”, koji je označen kao organizator kriminalne organizacije u Specijalno tužilaštvo juče su privedeni i Vinko Marković, Sonja Bećović, Šefik Kurtagić, Mitar Bajčeta, Darko Konjević, Irena Mijanović, Biljana Bošković i Vukica Perović.

Njima se na teret stavlaju krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Kako je za Dnevne novine sinoć saopštio advokat Ratko Pantović, koji zastupa Nebojšu Boškovića, saslušanje je trajalo više sati, a njegov klijent je negirao krivicu.

“Mom klijentu na teret se stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i zlopupotreba službenog položaja putem pomaganja i podstrekivanja. On je decidno negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret. Njemu je određeno zadržavanje do 72 sata” kazao je Pantović ističući da im tužilaštvo još nije dalo naredbu o sproveđenju istrage, niti bilo koju drugu dokumentaciju.

Istragu u ovom predmetu Specijalno tužilaštvo pokrenulo je još u aprilu prije dvije godine zbog spornih garancije koje je država dala preduzeću “Primorka” u iznosu od četiri miliona eura.

Naime, Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. izdala garancije na četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura za preduzeće “Melagonija Primorka”, koji je podignut u NLB banci. Za kredit je, osim Vladinih garancija, založena i kompletna imovina preduzeća čijim radnicima je bio i namijenjen. Međutim, sredstva kredita usmjerena su kao pokriće i obaveze za potrebe frimi koje pripadaju Nebojši Boškoviću, “Krisma motors”, u iznosu od 2,77 miliona eura, zatim “Krismi trejd” je preusmjereno 6,55 miliona, a “Primorki” 5,07 miliona eura, dok radnici nijesu isplaćeni i ako je kredit bio namjenski, odnosno za servisiranje zaostalih zarada radnika, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

Kako su saopštili iz Specijalnog tužilaštva, osnovano se sumnja da je početkom 2008. godine u Podgorici i Baru, formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica.

Slučaj prijavio bivši radnik

Osnovno tužilaštvo u Baru je još u aprilu 2015. pokrenulo izviđaj u slučaju „Melgonia Primorka“. Provjere su uslijedile nakon što je bivši radnik Dževdet Begzić dostavio dokumentaciju iz koje se navodno može vidjeti da novac od kredita nije potrošen za potrebe „Melgonie“, već da je tim kreditom vraćan dug drugih kompanija. Vlasnik kompanije „Melgonia holding limited“ sa Kipra, koja je osnivač firme „Melgonia Primorka“ je Nebojša Bošković.

Dnevne novine

Foto: CdM

Portal Analitika