Politika

POPOVIĆ: Ministarstvo rada ne donosi rješenja po žalbama majki

Potpredsjednica Demokrata i poslanica te partije u Skupštini Crne Gore Zdenka Popović uputila je otvoreno pismo ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Purišiću, koje prenosimo integralno.
POPOVIĆ: Ministarstvo rada ne donosi rješenja po žalbama majki
Portal AnalitikaIzvor

"Gospodine ministre,

Kod tog Ministarstva već duže vrijeme u toku je postupak odlučivanja po žalbama podnesenim protiv rješenja nadležnih centara za socijalni rad, kojim je majkama umanjen iznos doživotne naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, ostvarene primjenom odredbi člana 54a i 54b Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.  Članom 242 stav 1 Zakona o opštem upravnom postupku propisano je da se rješenje po žalbi mora donijeti i dostaviti stranci što prije, a najkasnije u roku od 30 dana od dana predaje žalbe, ako posebnim zakonom nije određen kraći rok.

Međutim, sve veći broj majki ukazuje Demokratama da im Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije donijelo rješenje po njihovoj žalbi, iako je od dana podnošenja žalbe protekao znatno duži rok od 30 dana.

S tim u vezi, obraćamo Vam se otvorenim pismom zahtijevajući da Demokratsku Crnu Goru, kao parlamentarnu stranku, i ukupnu javnost, obavijestite o sledećem: Koliko je ukupno podneseno žalbi Ministarstvu protiv rješenja centara za socijalni rad, kojim je izvršeno umanjenje naknade majkama po osnovu rođenja troje ili više djece? Koliki broj rješenja po podnesenim žalbama je Ministarstvo donijelo u roku od 30 dana od dana predaje žalbi od strane majki? Koliki broj rješenja po žalbama majki je Ministarstvo donijelo po isteku roka od 30 dana od dana predaje žalbi? U kolikom broju predmeta Ministarstvo do sada nije donijelo rješenje po podnijetim žalbama majki, a istekao je rok od 30 dana od dana predaje žalbi?

Majke, kao stranke u postupku, imaju na zakonu zasnovano pravo i pravni interes da njihova žalba bude riješena u zakonom propisanom roku. Dostavljanje rješenja Ministarstva uslov je za dalju sudsku zaštitu prava majki u slučaju kada je njihova žalba odbijena.

Svako ćutanje Ministarstva po podnesenim žalbama majki predstavljalo bi grubo kršenje Zakona, i imalo za posljedicu da majke zaštitu svojih prava u daljem postupku ne mogu ostvariti na efikasan način.

Gospodine ministre,

Očekujemo da ćete, imajući u vidu značaj navedenog pitanja, traženu informaciju i podatke dostaviti Demokratskoj Crnoj Gori, i o istom obavijestiti javnost u najkraćem mogućem roku".

Portal Analitika