Protokol

Krivokapić: Ulaskom u NATO završava se era balkanskih autokrata

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Austrije u Crnoj Gori Johana Freliha.
Krivokapić: Ulaskom u NATO završava se era balkanskih autokrata
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić i Frelih su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji, očekivanjima za njeno prevazilaženje, kao i o predstojećoj ratifikaciji NATO protokola.

Predsjednik SDP je ponovio pristup o rješavanju krize koja kao neophodno ishodište mora imati pristanak na ponavljanje izbora, budući da se ovako duboka i sistemska kriza može riješiti jedino novim izborima.

-Naravno, ti izbori moraju biti fer i slobodni a ne kao prethodni održani u danu proglašenog državnog udara  i ukidanja sredstava komunikacija što je nezamislivo sa stanovišta elementarnih demokratskih standarda- naveo je Krivokapić.

Govoreći o NATO-u,  Krivokapić je naglasio da će ulazak u ovaj savez sa najdemokratskijim i najrazvijenijim državama današnjice ojačati borbu za vladavinu prava,demokratiju i dekriminalizaciju Crne Gore.

"Tako je bilo u svim zemljama nakon ulaska u NATO, a posebno je taj proces bio intenziviran u zemljama regiona u kojima su  procesuirani brojni slučajevi korupcije na najvišem nivou. Zato članstvo u NATO mora da bude dobra vijest za sve koji su istinski posvećeni vladavini prava, dok je loša vijest za sve šefove organizovanih kriminalnih grupa, kriminalce, autokrate i politiku pohare i pljačke sopstvenih građana", rekao je Krivokapić.

 On je naglasio da je izvjesno da će se na meti demokratskih standarda koje baštini i NATO naći i oni koji su danas veliki, ali  samo verbalni zagovornici ovog procesa.

-Takvima je NATO prijetnja, ali ne smiju biti protiv puta u ovaj savez. Oni su dobre sluge onih kojih se plaše, a loš gospodar svog naroda- rekao je Krivokapić.

Krivokapić je naglasio da Crna Gora i region ulaze u novu fazu demokratskog razvoja koja označava kraj ere balkanskih autokrata.

-Svima postaje jasno da takav tip lidera ne može stvoriti dugoročno stabilan region jer je suština njihovog vladanja potpuno suprotstavljena bazičnim demokratskim standardima koje baštini EU- naveo je predsjednik SDP.

Krivokapić je naglasio ulogu SDP u saniranju političke krize tokom 2016. godine, kroz parlamentarni dijalog i prelaznu vladu.

-SDP je tada bio most i presudno doprinio smirivanju tenzija kroz institucije. Nažalost, danas imamo situaciju da je DPS autokratija obesmislila i unizila institucije koje postaju zarobljene i na usluzi autokratiji i politici pohare a ne građanima.  U takve zloupotrijebljene institucije ne postoji povjerenje i one takve ne doprinose rješavanju sistemske krize, što je danas ključni problem Crne Gore, naveo je Krivokapić.

Iskazujući očekivanje da će se ipak naći model izlaska iz duboke krize, posebno nakon skorog punopravnog članstva Crne Gore u NATO, Krivokapić je zahvalio ambasadoru Frelihu na posvećenom radu tokom svog mandata u Crnoj Gori.

Portal Analitika