Marketing

EPCG donirala informacionu opremu Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore

Elektroprivreda Crne Gore, kao kompanija koja proizvodnju električne energije u najvećoj mjeri zasniva na hidroenergetskim izvorima, nastoji da stalno unapređuje i razvija obostrano korisnu saradnju sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.
EPCG donirala informacionu opremu Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

''Ovoga puta pomoć naše kompanije ogleda se u donaciji odgovarajuće informacione opreme, posljednje generacije prema specifikaciji odgovornih u Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore, a u cilju dodatnog jačanja tehničkih kapaciteta te institucije'', saopšteno je iz EPCG.

Menadžer projekta u Direkciji za razvoj i inženjering EPCG, Nikola Vukotić, ističe da se saradnja EPCG i Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore temelji na projektima od opšteg interesa.

''Pravo je zadovoljstvo sarađivati sa ljudima koje karakteriše velika energija i čija je usluga uvijek na visokom nivou i veoma efikasna. Projektanti iz inostranstva su često pozitivno komentarisali podatke dobijene od Zavoda, a vjerujem da će oprema koju danas doniramo doprinijeti još kvalitetnijoj i bržoj obradi podataka od izuzetne važnosti kako sa aspekta investitora, tako i sa apekta svakog građanina'', kazao je Vukčević.

Prema riječima direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Luke Mitrovića, oprema koju je donirala EPCG biće iskorištena za još kvalitetniju i pouzdaniju prognozu vremena i sigurniju obradu meteoroloških i hidroloških podataka koji se dobijaju iz mreže meteoroloških i hidroloških stanica.

''Oprema će nam pomoći da ojačamo komjuterske klastere za bržu i bolju numeričku prognozu vremena kroz implementaciju state-of- the-art nehidrostatičkog mezo modela ( WRF NMM v3.8.1) veoma visoke horizontalne rezolucije oko 1 km i ispod 1 km na geografskim oblastima od posebnog značaja (Nikšićko polje, Bjelopavlićka ravnica...i td.) za mnogobrojne korisnike naših prognostičkih produkata među kojima je i EPCG. Takodje, planiramo da na ovoj opremi instaliramo i najnovije verzije grafičkog softvera za vizuelizaciju meteroloških produkata METVIEW (metvju) i ova oprema će nam omogućiti dodatne računarske resurse za testiranje, razvoj i on-line pristup svim ovim aplikacijama za operativno održavanje'', istakao je Mitrović.

Prilikom uručivanja donacije izvršni rukovodilac Direkcije za informaciono-komunikacione tehnologije, Mihailo Gluščević, naglasio je:

''Čast mi je da se ispred EPCG zahvalim RHMZ za podršku i pomoć koju nam pružaju kako u svakodnevnom radu, tako i tokom realizacije strateških projekata. Redovni izvještaji i tačne meteorološke prognoze od nemjerljivog su značaja i omogućavaju EPCG optimalno iskorišćavanje hidroenergetskih potencijala i izradu optimalnih biznis, proizvodnih i razvojnih planova kompanije. U znak zahvalnosti koristim priliku da vam u ime EPCG uručim donaciju u vidu IT opreme, vrijednosti oko 4.000 eura, koja će vam pomoći u daljem radu. Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti sa uspješnom saradnjom na tekućim i novim projektima od opšteg interesa’’, obratio se Gluščević direktoru HMZCG, Luki Mitroviću i njegovim saradnicima

Portal Analitika