Crna hronika

Afera "Primorka": Uhapšeno 12 osoba, izdat nalog za hapšenje Stamatovića (FOTO)

Generalni sekretar zajednice opština Refik Bojadžić, nekadaši član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković i nekoliko službenika Ministarstva finansija uhapšeni su rano jutros po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog umiješanosti u aferu "Primorka". Istovremeno, izdat je nalog za hapšenje Predraga Stamatovića savjetnika u ambasadi Crne Gore u Briselu. Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva slobode je lišeno dvanaest lica zbog osnovane sumnje da su učinili krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način, saopšteno je Portalu Analitika iz SDT-a.
Afera "Primorka": Uhapšeno 12 osoba, izdat nalog za hapšenje Stamatovića (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Rezultat njihovog hapšenja je istraga koju je Specijalno tužilaštvo pokrenulo zbog slučaja "Primorka". U tom slučaju sporne su garancije koje je država dala preduzeću u iznosu od četiri miliona eura.

1904primorkahapsenja1
"Osnovano se sumnja da je početkom 2008.godine u Podgorici i Baru, formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica", saopšteno je iz SDT-a.1904primorkahapsenja2
Postoji osnovana sumnja da je plan kriminalne organizacije bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara, u programiranom stečaju „Primorke“ a.d. Bar,  kupi imovina tog preduzeća pod povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala određena banka. Takođe se sumnja da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u „ Primorki“ i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita. 1904primorkahapsenja3Prema nezvaničnim informacijama podgoričkih medija, uhapšeni su i vlasnik Krisma grupe Nebojša Bošković i njegova supruga Biljana Bošković

Osim Bojadžića, Buškovića i Stamatovića, na spisku osumnjičenih su i bivši direktor NLB banke Črtomir Mesarič i izvršni direktor Krisma grupe Svetozar Marković, te izvršni direktor preduzeća Melagonija Mile Marković. Oni se terete zbog krivičnih djela zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Stamatoviću, Buškoviću, Bojadžiću kao i Vinku Markoviću, Sonji Bećović, Šefiki Kurtagić, Mitru Bajčeti, Darku Konjeviću, Ireni Mijanović i Vukici Perović, Specijalno tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Vlada je  još 2010. dala saglasnost za kredit zaključen između između NLB Montenegro banke AD Podgorica i preduzeća "Melagonija Primorka" iz Bara u iznosu od četiri miliona, navodno za investiciono ulaganje, ali je kredit navodno nenamjenski iskorišćen.

Podsjetimo, Stamatović je saslušavan u Tužilaštvu još krajem 2015. godine, a Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj da se utvrdi ko je bio nadležan da Vlada 2010. godine firmi iz Bara „Melgonia Primorka“ da garancije od četiri miliona eura kako bi podigli kredit kod NLB Montenegro banke od 14,4 miliona eura.

Tu garanciju, umjesto ovog preduzeća, u aprilu 2014. godine je platila država. Stamatović je tada radio u Ministarstvu finansija na čijem je čelu bio Igor Lukšić. Stamatović je bio angažovan za rješavanje radničkih zahtjeva AD „Primorka Bar“.

Osnovno tužilaštvo u Baru je još u aprilu 2015. pokrenulo je izviđaj u slučaju „Melgonia Primorka“. Provjere su uslijedile nakon što je bivši radnik Dževdet Begzić dostavio dokumentaciju iz koje se navodno može vidjeti da novac od kredita nije potrošen za potrebe „Melgonie“, već da je tim kreditom vraćan dug drugih kompanija. Vlasnik kompanije „Melgonia holding limited“ sa Kipra, koja je osnivač firme „Melgonia Primorka“ je Nebojša Bošković. 

Očekuje se privođenje svih i saslušanje pred specijalnim tužiocem.

 

Portal Analitika